Στην…ουρά για μία ρύθμιση των τραπεζικών τους οφειλών περιμένουν χιλιάδες δανειολήπτες, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από ιδιώτες που ζητούν τη δικαστική τακτοποίηση των χρεών τους έχουν φτάσει από την αρχή του χρόνου τις 5.000, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20.000 οφειλέτες αναζητούν μία από κοινού συναινέσει λύση με τις τράπεζες προτού φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος, μόνο μέσω ενώσεων καταναλωτών, του Συνηγόρου Καταναλωτή και του Τραπεζικού διαμεσολαβητή έχουν κατατεθεί 12.000 αιτήματα για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών, αριθμός που δεν συμπεριλαμβάνει τις κινήσεις που έχουν γίνει μέσω δικηγορικών γραφείων.
Κερδίζουν τις υποθέσεις οι οφειλέτες
Ο κ. Σπυράκος τόνισε ότι οι αποφάσεις που εκδόθηκαν για τις μισές υποθέσεις έως σήμερα από τα Ειρηνοδικεία ήταν υπέρ των οφειλετών, που πέτυχαν απαλλαγή για μέρος των χρεών τους και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για τα επόμενα χρόνια.
Όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος κ. Δ. Λυρίτσης, ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του πρώτου δανειολήπτη που κέρδισε με το νέο νόμο τις τράπεζες, πετυχαίνοντας διαγραφή οφειλών ύψους 200.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων που απορρίπτονται, δεν «περνούν» από το δικαστήριο για τυπικούς λόγους, όπως η μη τήρηση διαδικασιών ή προθεσμιών.
Ένα μικρότερο μέρος των αποφάσεων απορρίπτει το αίτημα λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών (μη ύπαρξη μόνιμης αδυναμίας πληρωμής, λόγω εμπορικής ιδιότητας κ.ά.).
Τέλος, τα Ειρηνοδικεία έχουν εκδώσει, σε μικρό αριθμό υποθέσεων, πράξεις που επικυρώνουν εξώδικους ή δικαστικούς συμβιβασμούς μεταξύ υπερχρεωμένων και πιστωτών.
Αύξηση αιτήσεων από δημοσίους υπαλλήλους
Ο κ. Λυρίτσης αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σε κατακόρυφο βαθμό οι αιτήσεις από κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υποστεί σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους.
«Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που έχουν χάσει μεγάλο μέρος από το μισθό τους προσέρχονται στα δικηγορικά γραφεία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Κατά τον κ. Λυρίτση, οι εργαζόμενοι αυτοί έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια δάνεια με βάση τις τότε αποδοχές τους, οι οποίες ήταν υψηλότερες έως και 50% σε σχέση με τις τρέχουσες.
Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανειοληπτών είναι σε αδυναμία να αποπληρώσει κάθε μήνα τις δόσεις του, λόγω των περικοπών στις αποδοχές τους.
Η διαδικασία ρύθμισης των χρεών
Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει 4 στάδια ρύθμισης:
1. Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ο δανειολήπτης είτε μόνος του ή με τη βοήθεια δικηγόρου, του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή καταναλωτικών οργανώσεων, μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα και να ζητήσει διακανονισμό της οφειλής του.
2. Αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Σε περίπτωση που δεν τα βρει με την τράπεζα, υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για να εξετάσει την περίπτωσή του. Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση απαιτήσεων πιστωτών και σχέδιο διευθέτησης οφειλών.
3. Συμβιβασμός ενώπιον Ειρηνοδικείου. Υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού κατά την εξέταση της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο, με συμφωνία πιστωτών με απαιτήσεις άνω του 51% των οφειλών.
4. Δικαστική ρύθμιση οφειλών. Εάν όλα τα παραπάνω δεν πετύχουν, το δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Διαγραφή των χρεών κατά 100%
Όπως τονίζει ο κ. Λυρίτσης, υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και η διαγραφή μίας οφειλής στο σύνολό της.
«Για να ληφθεί τέτοια απόφαση θα πρέπει ο δανειολήπτης να μην έχει ούτε εισοδήματα ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία» υπογραμμίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «εάν ισχύουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις υπάρχει η περίπτωση ολικής διαγραφής ενός χρέους».
Το δικαστήριο εάν εκτιμήσει ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια εισόδημα, για παράδειγμα λόγω αναπηρίας, μπορεί να τον απαλλάξει 100% από την οφειλή του.
Αν πρόκειται για άνεργο, θα του παράσχει μία περίοδο χάριτος έως τεσσάρων ετών, αλλά κάποια στιγμή μετά από τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης θα πραγματοποιήσει επανέλεγχο της υπόθεσης.
Εφόσον διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης έχει αποκτήσει εισοδήματα, θα ρυθμίσει ανάλογα το χρέος.