Ατελείωτη είναι η λίστα των εκκρεμοτήτων που επεσήμαναν στην ελληνική κυβέρνηση τα στελέχη της τρόικας, καθώς ένα μήνα μετά από την αποχώρησή τους, το βράδυ της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνουν ότι τα βασικά θέματα που είχαν θέσει έχουν προχωρήσει από ελάχιστα ως καθόλου.
Οι κυριότερες εκκρεμότητες είναι η εργασιακή εφεδρεία και το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, ενώ παραλλήλως τίποτε δεν προχώρησε και για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν αμφιβολίες σε δύο κύρια μέτωπα ως προς την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.
Πρώτον, για το κατά πόσο θα εφαρμοσθούν και κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος του 2011.
Δεύτερον, για το αν θα αποδώσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους παρουσίασε λίστα (από τους 151 φορείς του Δημοσίου) η οποία περιλαμβάνει 300 άτομα παρότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί για 3.500 άτομα.
Το αγεφύρωτο μέχρι στιγμής χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης οδηγεί στην εξέταση της κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ξεκαθάρισε ότι αν δεν εφαρμοσθεί η δέσμευση για την εφεδρεία η επόμενη δόση, αυτή του Δεκεμβρίου, θα έχει ως προϋπόθεση από την πλευρά τους την υλοποίηση με διαδικασίες εξπρές δεκάδων χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο πριν εκπνεύσει το 2011.
Την Παρασκευή το απόγευμα, οι επικεφαλής της τρόικας, κύριοι
Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),
Ματίας Μορς (Κομισιόν) και
Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) συναντήθηκαν στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ.
Ευ. Βενιζέλου με τον ίδιο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.
Δ. Ρέππα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών «τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενιαίο μισθολόγιο, η διοικητική μεταρρύθμιση και η εργασιακή εφεδρεία». Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου για θέματα δικαιοσύνης ενώ θα συνεχιστεί η συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία με τη συμμετοχή και του κ. Δ. Ρέππα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής που θα ανακοινωθούν ως τη Δευτέρα, για το Ενιαίο Μισθολόγιο, τον τρόπο που θα συμπληρωθούν οι 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) που θα μπουν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και αναμένουν να δουν τα δημοσιονομικά μέτρα του 2012 διατυπωμένα με σαφήνεια στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.