Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος χτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι ειδικοί του Ταμείου εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει κοστίσει από το 2010 περίπου 200 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το ΔΝΤ καταλογίζει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μεγάλη ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης και προειδοποιεί για την πιθανότητα να καταρρεύσουν 15 ευρωπαϊκές τράπεζες εξ αιτίας της κρίσης.
Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε «κεφαλαιακές ενέσεις» στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, προκειμένου να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να στηρίξουν το πιστωτικό έργο των τραπεζών. «Βρισκόμαστε ήδη στον πέμπτο χρόνο μιας κρίσης που εισέρχεται σε μια περισσότερο πολιτική φάση. Οι πολιτικές αμφιταλαντεύσεις στην Ευρώπη για την αποττοπή της μετάδοσης της κρίσης και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων κλιμακώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας των κυβερνήσεων. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικές προκλήσεις εξ αιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για πιθανές ζημιές που θα έχουν από την έκθεσή τους σε κυβερνητικά ομόλογα. Γι’ αυτό η εξάρτηση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει συγκεκριμένα το ΔΝΤ.
Στην έκθεσή του το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους να προκαλέσουν μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες και να οδηγηθούμε σε μια «σοβαρή παγκόσμια οικονομική αποσταθεροποίηση». Το ΔΝΤ κατηγορεί ευθέως τις κυβερνήσεις τις ευρωζώνης επειδή «άφησαν την ελληνική κρίση να χειροτερεύσει αντί να αντιληφθούν αμέσως και να επισημάνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Διότι «μια τέτοια κίνηση θα πλήξει καίρια τους ισολογισμούς πολλών τραπεζών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα», σημειώνει το Ταμείο.
Και οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι ευάλωτες από την παρατηρούμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, εκτιμά το ΔΝΤ. Και προβλέπει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματά τους ενδέχεται να μειωθούν κατά 6% αν επαληθευθεί ένα σενάριο εργασίας του Ταμείου που προλβέπει αλλεπάλληλα οικονομικά σοκ. «Επειδή οι τράπεζες δανείζουν στις άλλες τράπεζες και δανείζονται απ’ αυτές, οι πιστωτικές αγορές τείνουν να πολλαπλασιάζουν το μέγεθος ενός σοκ από την στάση πληρωμών που θα κήρυττε ενδεχομένως μια κυβέρνηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
Οπως αναφέρει, πάντως, τηλεγράφημα του Bloomberg, οι επισημάνσεις του ΔΝΤ (δια στόματος της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ταμείου) για την ανάγκη αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών αμφισβητήθηκαν από αξιωματούχους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, «από τη Γερμανία έως την Ισπανία», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος περιέγραψε τη μεθοδολογία του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών ως διαφορετική από εκείνη της Ευρωτράπεζας.
Το ΔΝΤ απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά προγράμματα, ώστε «να αντιμετωπίσουν πολλές αρνητικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν κυρίως από την αδυναμία των ΗΠΑ να ξεπεράσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα».