Εν δυνάμει θετικά στοιχεία για την τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Αlpha Βank και ΕFG Εurobank, καθώς και για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμένει π.χ. η Μoody΄s. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες. Η ενίσχυση των κεφαλαίων, υποστηρίζει, αυξάνει τη δυνατότητα της νέας τράπεζας να απορροφά τις απώλειες από τις επισφάλειες και ενδεχόμενες νέες διαγραφές επί των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα αναμένεται μείωση κόστους μέσω οικονομιών κλίμακος και συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, ενώ προβλέπει, λόγω της συμμετοχής ξένων επενδυτών στη συμφωνία, βελτίωση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ως «δυνητικά εποικοδομητική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο» χαρακτηρίζει τη συγχώνευση Αlpha Βank- Εurobank και η Fitch, αν και τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις δεδομένης της ποιότητας του ενεργητικού τους και των σοβαρών πιέσεων στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όμως δεν αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, προειδοποιεί η ιαπωνική Νomura, σημειώνοντας ότι το λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις ανησυχίες για την κρίση χρέους, κάτι που καθιστά αβέβαιες τις προοπτικές κερδοφορίας.
Για τη Citigroup μάλιστα οι ανάγκες για νέα κεφάλαια των έξι μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών ύστερα από ζημιές 5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου- αν η αποτίμησή τους στα κρατικά ομόλογα από το 83% σήμερα διαμορφωθεί στο 50% για να αντικατοπτρίζει τις τιμές της αγοράς – υπολογίζονται στα 16,3 δισ. ευρώ. Προκειμένου μάλιστα να διατηρηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) του συστήματος στο 8%, οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου κυμαίνονται στα 21,25 δισ. ευρώ.
Υπέρ της συγκέντρωσης των ελληνικών τραπεζών τάσσεται η Βank of Αmerica- Μerrill Lynch, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ωφελεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αναφορικά με τη νέα τράπεζα Αlpha Εurobank εκτιμά ότι θα ωφεληθεί από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης, ενώ βελτιωμένη θα είναι και η τιμολόγηση των καταθέσεων, η κεφαλαιακή βάση τους, την ώρα που ένας υπάρχων επενδυτής- η Ρaramount- είναι πρόθυμος να δώσει εκ νέου κεφάλαια. Η συμφωνία Αlpha Βank- Εurobank πιθανώς να οδηγήσει σε αλυσιδωτές κινήσεις συγχωνεύσεων, υποστηρίζει από την πλευρά της και η UΒS
Δεν βιάζεται η Εθνική
Πάντως τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι για το μέγεθος και τη θέση της Εθνικής αυτό που έχει νόημα είναι η σύμπραξη με μια μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού. Αυτό υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να γίνει μέσω της Finansbank, δηλαδή η Εθνική να πουλήσει μερίδιο της τουρκικής τράπεζας (ήδη η διοίκηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να διαθέσει ένα μερίδιο της τάξεως του 20%-25%), καθώς δύσκολα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για απευθείας συμμετοχή στην Ελλάδα. Η Εθνική θα ενισχυθεί από τα κεφάλαια που θα εισπράξει και παράλληλα θα συνάψει στρατηγική συμμαχία με έναν ισχυρό εταίρο. Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας επισημαίνουν ότι «η Εθνική είναι κεφαλαιακά ισχυρή» και «δεν έχει λόγο να βιαστεί».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ