Με ψυχραιμία αντιδρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην «επιδημία» αιτημάτων για εγγυήσεις που προκάλεσε η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο πλαίσιο ενεργοποίησης της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος. Η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία εξεδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους να ζητήσουν εγγυήσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης κανένα αίτημα δεν είχε κατατεθεί επισήμως.
«Δεν συζητάμε γενίκευση των εγγυήσεων» ανέφερε στο Βήμα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε πρόβλημα ολόκληρη τη συμφωνία. «Δεν συζητάμε εφόσον δεν μας έχει ζητήσει κανείς να συζητήσουμε, πλην της Φινλανδίας» σημείωναν το απόγευμα της Πέμπτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία άλλη διμερής συζήτηση της Αθήνας της Αθήνας με άλλο κράτος μέλος.
Η γραμμή της Αθήνας είναι η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο των οργάνων της ΕΕ και των διαδικασιών που προβλέπονται, όπως η προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών της ομάδας επεξεργασίας που εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011(Euro Working Group).
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ότι η συμφωνία με τους Φιλανδούς «τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης» και ότι η Ελλάδα «σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι η περίπτωση της Φινλανδίας είναι ξεχωριστή καθώς τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να δανειστεί με εγγυήσεις υπό σκληρούς όρους και χωρίς βοήθεια. Μετά από αυτή την εμπειρία και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ετέθη ως όρος για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχηματισμού η αξίωση εγγυήσεων σε περίπτωση που η Φινλανδία παραχωρήσει δάνειο σε άλλη χώρα.