Οι μεγάλοι γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που μετέχουν στο δείκτη CAC 40, οι εταιρείες δηλαδή με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο γαλλικό χρηματιστήριο, φορολογούνται σήμερα πολύ λιγότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μία αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών που αποφασίστηκε σε δύο δόσεις το τελευταίο δίμηνο διεύρυνε την εταιρική φορολογική ανισότητα στη Γαλλία, όπως επισημαίνουν Γάλλοι βουλευτές.
Οι μεγάλες εταιρείες «θα έχουν ένα φορολογικό συντελεστή κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δηλώνει ο Ζιλ Καρέ, εκ των συντακτών σχετικής έκθεσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Πιέρ-Αλέν Μιέ, αρμόδιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για θέματα προϋπολογισμού, διαπιστώνει επίσης: «Η επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν απέχει πολύ από τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή 33%. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 2000 μισθωτούς, φορολογούνται με 13%. Οι εταιρείες που μετέχουν στον CAC 40, φορολογούνται μόνο με 8% κατά μέσον όρο. Ο συντελεστής της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας, της Total, βρίσκεται στο 0%».
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προϋπολογισμού δήλωσε στη Monde ότι το γαλλικό κράτος «θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του κατά 4 με 5 δισ. ευρώ το χρόνο, τροποποιώντας ορισμένα φορολογικά προνόμια που επιτρέπουν στις εταιρείες του CAC 40 να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ή και καθόλου φόρους, όπως η Total».
Το 2009 ο φόρος επί των εταιρειών απέφερε λίγο περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα της γαλλικής κυβέρνησης συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της κρίσης.