Κοντά στο λουκέτο βρίσκεται η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας επώνυμων φιρμών ένδυσης Λάκης Γαβαλάς, καθώς η κρίση «χτύπησε» και τον εκκεντρικό επιχειρηματία, όπως αναφέρουν φήμες και παράγοντες του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, όπως πολλές εταιρείες επιλέγουν αυτό τον δρόμο για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους. Το Βήμα προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία, η οποία όμως τηρεί σιγή ιχθύος για την τύχη της.
Σημειώνεται ότι μέχρι το 2009, ο όμιλος είχε μια σταθερή αύξηση κατά 15-20% σε ετήσια βάση, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ. Το 2010 όμως η διοίκηση του ομίλου είχε αναφέρει ότι περίμενε μια μείωση της τάξης του 7%, ενώ είχε μειώσει τους εργαζόμενους από 300 σε 200 και είχε προχωρήσει και σε κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας το 2011, ενώ προσπάθησε να πουλήσει και το πολυτελές ακίνητο που διαθέτει στην Παιανία, αντί 40 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Φήμες αναφέρουν ότι ο όμιλος Λάκης Γαβαλάς χρωστά στην εφορία ΦΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αφήσει «φέσια» και σε πολλούς εκδοτικούς ομίλους, καθώς δεν έχει πληρώσει διαφημίσεις. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι γνωστές, πολυτελείς φίρμες, όπως η βρετανική Burberry και η ιταλική «D&G» τις οποίες αντιπροσώπευε η εταιρεία, πλέον παραδίδουν εμπορεύματα απευθείας στους πελάτες, ενώ η φίρμα DSquared που επίσης ανήκε στο δυναμικό της ίδιας εταιρίας πλέον έχουν περάσει στον όμιλο Παγώνη.
Αναφέρεται ότι η εταιρεία Απόστολος Γαβαλάς & ΣΙΑ ΕΕ ιδρύθηκε το 1980 από τους τρεις μετόχους, τον Λάκη Γαβαλά, Κ. Πανουσόπουλο και την αδελφή του, Νότα Γαβαλά, με πρόεδρο τον Λάκη Γαβαλά. Στην αρχή ενοικίαζαν εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, αλλά λόγω της ανάπτυξης μετακόμισαν στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά και τα τελευταία χρόνια στην Παιανία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε 33.000 τ.μ. Αυτή η επένδυση ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και αφορά το ακίνητο που προσπάθησε να πουλήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε. Μερικές από τις μάρκες που έφερνε ο όμιλος είναι Burberry DSquared2, D&G, Love Moschino, Guru, Moucher, Hale Bob, κ.ά, ενώ ο όμλος διαθέτει και την εταιρεία σχεδιασμού ρούχων, που φέρει το όνομα LAK.
Βέβαια, η κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο την εταιρεία του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά, αλλά όλον τον χώρο της ένδυσης, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να βάζουν λουκέτο, εταιρείες να κλείνουν και σχέδια ανάπτυξης να παγώνουν ή να αναβάλλονται. Στην Ελλάδα, ο συνολικός τζίρος της αγοράς ένδυσης ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ αφορούν τη μεσαία κατηγορία ένδυσης, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής λόγω του υψηλού ανταγωνισμού από χαμηλού κόστους εισαγόμενα προϊόντα, της έλλειψης πρώτων υλών και του υψηλού εργατικού κόστους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο κλάδος της ένδυσης υπέστη μεγάλες πληγές το 2010 λόγω της κρίσης, ενώ και το 2011 ενδέχεται να είναι χειρότερο.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου, η πίεση που ασκείται στην αγορά εξαιτίας της ύφεσης είναι πολύ υψηλή, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί και χαρακτηρίζονται από αρνητική ψυχολογία. Το παρεμπόριο και η διακίνηση πλαστών προϊόντων αποτελούν επίσης, σημαντικά προβλήματα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό σε μια περίοδο που μερίδα καταναλωτών στρέφεται στη φθηνότερη λύση.