Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Figaro.
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προέβλεπε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με ημερομηνία «ωρίμανσης» εντός της επόμενης τριετίας με νέα ομόλογα πενταετούς διάρκειας.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε διότι οι τράπεζες ζήτησαν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους καθώς, όπως αναφέρει η Figaro «διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν η Ελλάδα θα μπορεί σε πέντε χρόνια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Η νέα γαλλική πρόταση που έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπρόσωπος της BNP Paribas προβλέπει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.
Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο «μηδενικού τοκομεριδίου» (μηδενικής απόδοσης) τίτλων του δημοσίου υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία αυτών των τίτλων. Πιθανότατα, οι τίτλοι αυτοί θα είναι κρατικά ομόλογα των χωρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χωρίς αυτό να έχει διευκρινιστεί ακόμα. Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα διαμορφωθεί με βάση το τρέχον επιτόκιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ (5,8%). Όμως αυτό θα προσαυξάνεται με έναν κυμαινόμενο συντελεστή που θα διαμορφώνεται σε σχέση με έναν οικονομικό δείκτη, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «ευνοϊκές», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.