Ριζικές ανατροπές στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία φέρνουν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εστιάζοντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια. Με Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αλλάζει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ίσχυε στη χώρα και αίρονται φραγμοί περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις «εξπρές» από έλληνες και ξένους ενδιαφερομένους.

Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή (γνωστό ως εκτελεστικός νόμος) εξαιρεί από τον χωροταξικό σχεδιασμό ό,τι ανήκει στο Δημόσιο θεωρώντας ότι οι δημόσιες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για φυσικές περιοχές, αυτομάτως μπορούν να οικοδομηθούν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται αποκλειστική παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε δασικές εκτάσεις.

Νομιμότητα

Ειδικότερα, ο Εφαρμοστικός Νόμος κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας καθώς «παραδίδει» αιγιαλό και παραλίες και καταστρατηγεί την πολεοδομική νομοθεσία μέσα από την κατάργηση των εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, καθώς και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο δίδεται η δυνατότητα τροποποίησης όλων αυτών με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα οποία θα εγκρίνονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων. Με αυτά τα ΠΔ θα εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου και θα μπορούν να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί περιορισμοί δόμησης, «ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού), προκειμένου να αποδοθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός-επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο».

Μάλιστα για τη χωροθέτηση κάθε επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης δημοσίου ακινήτου θα εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος ύστερα από αίτηση του ίδιου του επενδυτή. Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων των επενδύσεων δεν θα εκδίδονται από τις πολεοδομίες αλλά από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα σε 60 ημέρες.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και εγκαταστάσεων θα ορίζεται από τον ΓΟΚ, εκτός αν από αρχιτεκτονική ή άλλη τεχνική μελέτη τεκμηριώνεται παρέκκλιση από αυτόν. Τότε με Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να καθορίζεται, για ορισμένες κατηγορίες ή περιπτώσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων, ύψος μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο.

«Πράσινο φως»

Για τα δημόσια ακίνητα ορίζεται ότι, ύστερα από αίτηση των επενδυτών, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα δίνουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το «πράσινο φως» για την επένδυση. Η δημόσια γη- ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ- όπως προκύπτει από τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής προορίζεται για εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και αναψυχή. Δίνει δεκάδες επιλογές στους επενδυτές, όπως ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, μαρίνες,καζίνα, ελικοδρόμια, κατοικίες, κτίρια γραφείων, κέντρα διασκέδασης, νοσοκομεία, γήπεδα κ.ά.

Προς αξιοποίηση δίδονται ακόμη και δημόσια ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την περιβαλλοντική αλλά και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης.

Με τον Εφαρμοστικό Νόμο η κυβέρνηση χωροθετεί, ορίζει χρήσεις γης και καθορίζει όρους δόμησης για όλα τα δημόσια κτήματα παραχωρώντας στους επενδυτές τον αιγιαλό και τις παραλίες των κτημάτων που θα παραχωρηθούν. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων). Η παραχώρηση θα γίνεται για χρονικό διάστημα ως και πενήντα ετών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται θα προσδιορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ακίνητο έκτασης 5.500 στρεμμάτων.

ΚΑΪΑΦΑΣ: Υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μετά αιγιαλού και λίμνης στον Νομό Ηλείας.

ΑΦΑΝΤΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 175 στρεμμάτων. Ακίνητο «Γκολφ Αφάντου Ρόδου» 1.315 στρεμμάτων.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΑΛΑΣ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Παραλιακή έκταση 400 στρεμμάτων, με 11 συγκροτήματα.

ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ: Εκταση 1.202.294 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.

ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Κάμπινγκ σε παραλιακή έκταση 200 στρεμμάτων.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟ: Σχολάζουσα εδαφική έκταση μετά αιγιαλού και εγκαταστάσεων εστίασης.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Αιδηψού, Κύθνου, Λουτρακίου, Θερμοπυλών, spa Υπάτης, πηγή Νιγρίτας.

ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ- ΚΑΤΤΑΒΙΑ: Δημόσια ακίνητα στον Δήμο Νότιας Ρόδου, συνολικής επιφανείας 80.000 στρεμμάτων.

ΒΟΡΡΑΣ- ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: Δημόσια Ακίνητα στον Νομό Πέλλας, 18.400 στρεμμάτων, όπου λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν.

ΑΝΤΙΡΡΙΟ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 223.000 τ.μ.

ΓΟΥΡΝΕΣ: Ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, συνολικής έκτασης 738 στρεμμ.

ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρ. στo Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον ΝομόΞάνθης.

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Δημόσιο ακίνητο, επιφανείας 153.000 τ.μ. Παραλιακή έκταση απέναντι από τη νησίδα «Δοκός».

ΣΙΘΩΝΙΑ, ΛΙΒΑΡΙ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ: Παραλιακή έκταση, στη Χαλκιδική, συνολικής επιφανείας 94.000 τ.μ.

Ταμείο περιουσίας με ευρωπαϊκή εποπτεία

Τ η σύσταση «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», στο οποίο θα μεταβιβαστούν από το Δημόσιο όλες οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν και τα ακίνητα του Δημοσίου που πρόκειται να παραχωρηθούν, με στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 50 δισ. ευρώ ως το 2015, προβλέπει ο Εκτελεστικός Νόμος.

Το Ταμείο θα είναι ανώνυμη εταιρεία που θα ανήκει 100% στο Δημόσιο. Η διοίκησή του θα ασκείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο που διορίζεται από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Το νέο Ταμείο θα επιβλέπουν δύο παρατηρητές από την πλευρά των δανειστών, ένας από τα κράτη της ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποκλειστικός σκοπός του θα είναι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και των περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας ενώ η διάρκεια του Ταμείου είναι έξι έτη.

Το Ταμείο μπορεί, για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, να συνάπτει κάθε μορφής συμβάσεις, όπως ενδεικτικά συμβάσεις δανείου, ανάθεσης έργου, αναδοχής κινητών αξιών, συμβάσεις μετόχων και συμβάσεις παροχής ή λήψης δικαιωμάτων προαίρεσης πώλησης ή αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Το Ταμείο θα αναλάβει ουσιαστικά τον ρόλο της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, όπου προΐσταται ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Χριστοδουλάκης. Οπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, στο Ταμείο μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα:

Τα μετοχικά μερίδια του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.

Τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών και όλα τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ