Υποχωρεί το υπουργείο Οικονομικών στην μείωση του αφορολόγητου, αλλά και σε άλλα μέτρα όπως η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και η μετάταξη προϊόντων στην υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που παρείχε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μείωση του αφορολόγητου θα αντικατασταθεί με την επιβολή έκτακτης εισφοράς η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά και θα έχει ισχύ πέραν του έτους.
Κατόπιν αυτών, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη κατατίθεται την ίδια ημέρα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 28 Ιουνίου. Παράλληλα, εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα κατατεθούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Ιουλίου το αργότερο.
Τηλεδιάσκεψη του Εurogroup με θέμα την Ελλάδα
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προσήλθε με αρκετή καθυστέρηση στη συνεδρίαση, λόγω της συμμετοχής του σε τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των υπουργών του Eurogroup ήταν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα.
Οπως σημειώθηκε, εξετάστηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο, τα χρήματα που θα δοθούν, τον τρόπο της χρηματοδότησης και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ όλων των άλλων, τη συζήτηση απασχόλησε το αν η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας θα προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ή αν θα εντάσσεται στον σημερινό μηχανισμό.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη αίσθηση μετά την τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, αυτό που αναζητείται αυτή τη στιγμή είναι ένας στενός διάδρομος ανάμεσα σε κάτι εντελώς εθελοντικό και κάτι που εγκυμονεί κινδύνους πιστωτικού γεγονότος (π.χ. αναδιάρθρωση). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και κανείς δεν είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η λύση στη Σύνοδο του Ιουνίου.
Επικοινωνία με Γκάιτνερ την παραμονή της συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συζήτησή του με δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από την Ιπποκράτους, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Τιμοθι Γκάιτνερ.
Ηταν παραμονές της συνάντησης του αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα με την καγκελάριο Μέρκελ στην Ουάσιγκτον και εν όψει αυτού ο κ. Γκάιτνερ ήθελε να πληροφορηθεί πού βρίσκεται η διαδικασία στην Ελλάδα, και πώς μπορεί να βοηθήσει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν πώς κάθε θετική δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά βοήθεια.
Με δεδομένη τη συζήτηση για τη χορήγηση νέας βοήθειας, αν υπάρξει κατάληξη, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ από το ΔΝΤ σε κάποια χώρα. Βάσει αυτού, η Ελλάδα θα έχει λάβει ιδιαιτέρως υψηλή ενίσχυση και δυσανάλογη της συμμετοχής της στον Οργανισμό και ως εκ τούτου η θετική στάση των ΗΠΑ θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και υπερβαίνει την προσπάθεια να πειστεί η γερμανική ή άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.