Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών δημοσίευμα του Spiegel αλλά και πληροφορίες από την Ουάσινγκτον που αναφέρουν ότι στην έκθεση που συντάσσεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταγράφεται η αδυναμία της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Παράλληλα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από την τρόικα.
Σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα έχασε όλους τους στόχους προσαρμογής», το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι αυτό θα αναφέρουν οι επιθεωρητές της τρόικας στην έκθεσή τους, την οποία συντάσσουν στην Αθήνα.
Παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε αυτές τις αναφορές, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια έκθεση και πως δεν μπορεί να υπάρχει αρνητική γνωμάτευση, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.
«Δημοσιεύματα, σαν αυτά του Spiegel, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για τον απλό λόγο ότι η έκθεση δεν υπάρχει» συνέχισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά για την Ελλάδα.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, θα έχουμε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης» υποστήριξε.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι «το ίδιο το ΔΝΤ στις εκθέσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα μιλά για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν είναι δυνατόν κανένας να ισχυρίζεται ότι μία χώρα η οποία μείωσε το έλλειμμά της πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε ένα χρόνο δεν έχει εκπληρώσει τους στόχους της».
Σύμφωνα με το Mega, πηγές του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προσκρούει σε εμπόδια και δυσκολίες ικανές να το εκτροχιάσουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακούστηκε, μάλιστα, και ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα δημοσιονομικό στόχο.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσβλέπουν σε διευθέτηση των διαφορών το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην οποία όμως ίσως να μην καταγράφεται με ακρίβεια η τύχη της πέμπτης δόσης από την πλευρά του Ταμείου.
Επίσης, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Προβάλλεται, δε, το ενδεχόμενο «μεικτής λύσης», η οποία θα έχει στοιχεία της λεγόμενης «διαδικασίας της Βιέννης» με επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δόση από το ΔΝΤ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε τη συναίνεση της ΕΕ το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 και το 2013. Φέρεται να πρότεινε, ακόμα, την αγορά των ληξιπρόθεσμων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.