Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο αλλά και για την περαιτέρω πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη ζητούν επίσημα οι επιχειρηματίες, τασσόμενοι οι ίδιοι, σαφώς υπέρ του πακέτου των μεταρρυθμίσεων!
Μιλώντας πριν λίγα λεπτά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δ, Δασκαλόπουλος στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ζήτησε να κληθεί ο λαός ν’ αποφανθεί άμεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία μέσα από ένα δημοψήφισμα.
«Ένα δημοψήφισμα που θα θέσει την κοινωνία μας μπροστά στο μοναδικό, πλέον, σήμερα, βαθύτερο εθνικό μας διακύβευμα: Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη ή αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και αναρωτήθηκε: «άραγε μπορεί ποτέ να θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει ένα δρόμο που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;» και πρόσθεσε: «Ένα δημοψήφισμα, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο υπεκφυγής, κανένα άλλοθι στο πολιτικό σύστημα. Θα δώσει στους πολιτικούς –αλλά και κοινωνικούς– φορείς την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν πλήρως τη θέση τους αναφορικά με το αύριο του τόπου. Θα κληθούν να αιτιολογήσουν το μεγάλο τους ΝΑΙ ή το μεγάλο τους ΟΧΙ, περιγράφοντας απερίφραστα τις συνέπειες που συνεπάγεται για τον λαό και το έθνος».
Ο κ. Δασκαλόπουλος εξαπέλυσε κατα μέτωπον επίθεση σε κράτος και συντεχνίες: «διάχυτη είναι πλέον η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε –ένα βήμα πριν απ’ τον γκρεμό. Αποτύχαμε γιατί αντιμετωπίσαμε με το μπαμπάκι κι όχι με το νυστέρι το καρκίνωμα που ευθύνεται για την κρίση και τη διαιώνισή της: το κραταιό πελατειακό κράτος» ενω περιγράφοντας τον κρατικό μηχανισμό είπε: «Υπερτροφικό και παρασιτικό το κράτος, οικειοποιείται τα δάνεια που μας δίνουν οι εταίροι μας για ν’ αλλάξουμε και ακυρώνει κάθε αλλαγή. Με εμπροσθοφυλακή τους εργατοπατέρες και τις συντεχνίες, με οπισθοφυλακή την αντιδραστική γραφειοκρατία, σαμποτάρει κάθε απόπειρα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού. Ταυτίζει δημαγωγικά τα συμφέροντά του με το καλό του λαού, για να πείσει τον λαό ότι όλοι οι άλλοι είναι εχθροί του» και αναφέρθηκε στην επιρροή του Δημποσίου στην ιδιωτική οικονομία: «Τα χιλιάδες λουκέτα κι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ως στατιστικό στοιχείο. Η στρατιά των νέων χωρίς δουλειά δεν συγκινεί τους επαγγελματίες φίλους του λαού».
Ασκησε πάντως κριτική στο πακέτο φόρων και περικοπών που ανήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας: «Δεν είναι όμως η παραγωγική κοινωνία, διατεθειμένη να υποστεί αδιαμαρτύρητα κι άλλα έκτακτα χαράτσια, κι άλλους φόρους, κι άλλα βάρη, όταν βλέπει ότι αυτά πάνε για τη συντήρηση αυτού του κράτους των κομματικών πελατών που καταχράται τους φόρους των πολιτών και αναδιανέμει στους εκλεκτούς του και στους επιτήδειους τον εθνικό πλούτο. Οι παραγωγικοί πολίτες δεν είναι πια διατεθειμένοι να δουλεύουν για να συντηρούν όσους… τους δουλεύουν!».
Απο την κριτική του ΣΕΒ δεν ξέφυγαν και υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις τονίζοντας οτι «το κράτος των πελατών συμπαρασύρει στη χρεοκοπία του την κοινωνία των πολιτών. Το κομματικό σύστημα όμως επιμένει να το κανακεύει. Φροντίζει τους πελάτες του και αδιαφορεί για τους πολίτες του. Ουσιαστικά, είναι το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα που αρνείται να αποκρατικοποιηθεί».
Ο κ. Δασκαλόπουλος διαπίστωσε επίσης οτι ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο, η κυβερνητική προσπάθεια απέτυχε και «πριν από ένα χρόνο, το σύστημα κατέρρευσε οικονομικά –και ηθικά– μέσα από τη δική του ασυδοσία αλλά τελικά η εύκολη δημαγωγία εξοστράκισε τον ουσιαστικό προβληματισμό» όμως εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον: «παρ’ όλα αυτά, το στοίχημα της αλλαγής δεν πρέπει να θεωρείται –ακόμη– χαμένο».
Είπε πάντως ξεκάθαρα οτι ο ελληνικός λαός θα γίνει ακόμη φτωχότερος («Η σκληρότερη αλήθεια σήμερα είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε περαιτέρω μείωση του βιοτικού μας επιπέδου»), τόνισε οτι «λεφτά δεν υπάρχουν» ενω εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση και κατα των ΔΕΚΟ: «Όσο ανεχόμαστε τις ΔΕΚΟ να παραμένουν μπανανίες του κομματισμού, όσο επιτρέπουμε να μας φοβίζει ο πολιτικός χουλιγκανισμός ορισμένων συντεχνιών και συνδικαλιστών, όσο θυσιάζουμε τις αποκρατικοποιήσεις στην αντίσταση των ιδεοληπτικών, όσο φορολογούμε τη δουλειά για να προστατέψουμε την αργομισθία, η αλλαγή δεν θα ‘ρθει και ο τόπος θα ρημάξει».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας οτι: «Η σιωπηλή πλειοψηφία εξακολουθεί να γυρίζει την πλάτη σε όσους της τάζουν δρόμους στρωμένους με ρόδα ή κηρύσσουν δήθεν προοδευτικά ευαγγέλια απομονωτισμού για τη χώρα».