Στην πρόταση Ευρωπαίων πολιτικών να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της γερμανικής εταιρείας Treuhand ως πρότυπο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Μια Treuhand για την Ελλάδα».
Επισημαίνεται ότι ο ρόλος της γερμανικής εταιρείας Treuhand, η οποία ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση εταιρειών της ανατολικής Γερμανίας είναι αμφιλεγόμενος, καθώς τίθεται συχνά το ερώτημα αν τελικά η εταιρεία ξεπούλησε την κρατική περιουσία κι αν δεν υπήρχε εναλλακτική στις γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αφήνουν αυτή τη συζήτηση στην άκρη και προτείνουν το μοντέλο της εταιρείας Treuhand για την Ελλάδα.
Πρώτος πρότεινε το συγκεκριμένο μοντέλο ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ και ακολούθησε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – αυξάνοντας την πίεση στον έλληνα πρωθυπουργό για ιδιωτικοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι σε δύσκολη θέση, καθώς εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου, δε θα είναι σε θέση να κάνει πληρωμές.
O Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης. Για τη μείωση του χρέους χρειάζονται πάντως ιδιωτικοποιήσεις είτε είναι στο πρότυπο της Treuhand είτε όχι, καταλήγει το δημοσίευμα.
«Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα προτείνει ο πρόεδρος της Allianz
Ο Ντάικμαν πιστεύει ότι «μόνο με μια αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί». «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εκβιομηχάνισης για την Ελλάδα, ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ.», δηλώνει ο Ντάικμαν και προσθέτει ότι θα πρέπει να μεταφερθεί εργασία και παραγωγή από όλη την Ευρώπη προς την Ελλάδα, αντί να μεταφέρονται τα εργοστάσια στην ανατολική Ευρώπη ή την Ασία.
Τέλος, δημοσίευμα με τον τίτλο «Συναγερμός στη Φρανκφούρτη» υποστηρίζει ότι, ενώ όλοι μιλούν για τα κρατικά ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και για τους κινδύνους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσει, περισσότερο επικίνδυνα για την ΕΚΤ μπορεί να αποβούν τα ποσά που έχουν δανειστεί οι τράπεζες των υπερχρεωμένων χωρών (μεταξύ αυτών και οι ελληνικές τράπεζες) από την ΕΚΤ και για τα οποία έχουν δώσει αμφισβητούμενες εγγυήσεις. Πρόκειται για σημαντικά ποσά: οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ περίπου τα διπλάσια από ό,τι η ελληνική κυβέρνηση.