Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal με βάση τις προοπτικές της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της αλλά και την πιθανές λύσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι υπάρχουν τέσσερις λύσεις για να λυθεί (ή να κοπεί) ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού προβλήματος. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερες αφού και ο ίδιος σημειώνει ότι η λύση που θα επιλεγεί μπορεί να είναι ένα «υβρίδιο». Δηλαδή ένας περίπλοκος συνδυασμός των τεσσάρων βασικών επιλογών.

– Πρώτη λύση είναι η «επανεκκίνηση» του ισχύοντος προγράμματος που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με «δώρο» τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το χρέος παραμένει πολύ υψηλό.

– Δεύτερη λύση είναι η παροχή νέου δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όμως στην πραγματικότητα τα χρήματα της βοήθειας θα διοχετευθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στις τράπεζες και τους άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων και συνεπώς δεν θα αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

– Τρίτη επιλογή θα ήταν μια «εθελοντική αναδιάρθρωση» που σημαίνει ότι όποιος από τους πιστωτές επιθυμεί θα μπορούσε να ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Ο κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα να μη βρεθεί ικανός αριθμός «προθύμων επενδυτών» και έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου.

– «Καμία από αυτές τις λύσεις δεν θα επηρεάσει όμως το μέγεθος του ελληνικού χρέους που αγγίζει τα 350 δισ. και συνεχώς διογκώνεται. Αυτό αφήνει ένα μόνο δρόμο ανοιχτό: το κούρεμα στα ομόλογα» αναφέρει το άρθρο της WSJ.

Όμως τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν εκεί. Για την ακρίβεια, σημειώνει ο συντάκτης του κειμένου, σε αυτό ακριβώς το σημείο θα δημιουργηθούν νέοι φόβοι για τυχόν εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες που πιθανόν να έχουν την «τύχη» της Ελλάδας…