Οι Γερμανοί θεωρούν «αδικαιολόγητη και καταστροφική» για τη χώρα τους τη βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 20% των ερωτηθέντων κατανοούν τους λόγους που οδήγησαν το Βερολίνο στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα (μέσω του πακέτου των 110 δισ. ευρώ που δόθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ). Αντίθετα οι μισοί εξ αυτών (47%) αντιτάσσονται στη δανειακή ενίσχυση της Ελλάδας παρέχοντας στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ένα ακόμα έρεισμα για να υποστηρίξει σκληρές θέσεις έναντι της χώρας μας.

Άλλωστε στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ίδιοι οι διαμορφωτές της περιώνυμης «κοινής γνώμης». Κάτι που φάνηκε από το τελευταίο δημοσίευμα του (κατά τα άλλα έγκυρου) περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο εμφάνιζε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Ένα άλλο ισχυρό κέντρο της οικονομικής ζωής στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών IFO φαίνεται ότι συμμερίζεται αντίστοιχες θέσεις. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χανς Βέρνερ Σιν υποστήριξε σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της Frankfurter Allgemeine ότι η σωτηρία της Ελλάδας βρίσκεται… εκτός ευρωζώνης. Ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος διευκρινίζει ότι αυτό θα σήμαινε αυτομάτως την κήρυξη πτώχευσης κάτι που ο ίδιος όμως αξιολογεί ως «το μικρότερο κακό» για τη χώρα μας.

Διότι, όπως εξηγεί, οι ελληνικές τράπεζες θα λάμβαναν αυτομάτως στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιπροσθέτως η ελληνική οικονομία θα γινόταν ανταγωνιστική. Αντιθέτως η εσωτερική υποτίμηση, υποστηρίζει ο Σιν, οδηγεί σε «αργό θάνατο» πρώτα τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.

Ασφαλώς τις απόψεις αυτές δεν συμμερίζονται όλοι οι Γερμανοί. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε έσπευσε άλλωστε να καταδικάσει όσους εκφράζουν παρόμοιες θέσεις. Είναι όμως προφανές ότι αυτό που τρομάζει τους Γερμανούς είναι η προοπτική μιας νέας δανειακής ενίσχυσης και όχι η πτώχευση της Ελλάδας.