Τις λεπτομέρειες της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών από τις 10 ως τις 24 Μαΐου 2011 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη.
Οπως επεσήμανε ο ίδιος, «τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής». Παράλληλα, τόνισε ότι η απογραφή αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ως τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.
Οι πληροφορίες των ατόμων και των νοικοκυριών είναι απολύτως εμπιστευτικές, προστατεύονται από απόρρητο, θα ενταχθούν στο σύστημα ανώνυμα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο σκοπό.
Για την απογραφή θα εργαστούν συνολικά 68.000 άνθρωποι. Κάθε απογραφέας θα αναλάβει 150 νοικοκυριά.
«Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε φαινόμενα μετακίνησης του πληθυσμού, να μετακινείται δηλαδή ο πληθυσμός για να απογραφεί σε άλλο τόπο από αυτόν της σημερινής του κατοικίας» σημείωσε η γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ κυρία Αθανασία Ξενάκη και πρόσθεσε ότι η απογραφή θα γίνει «με επίσκεψη του απογραφέα στο νοικοκυριό για μια συνέντευξη διάρκειας 24 λεπτών».
Τι θα γίνει με τους μετανάστες
Οι μετανάστες θα απογραφούν όπως όλοι και με τη βοήθεια διερμηνέων χωρίς να επιδεικνύουν χαρτιά νόμιμης παραμονής.
Συνοδοί και διερμηνείς θα προσεγγίσουν μαζί με τους απογραφέα και χώρους όπου διαμένουν μαζικά μετανάστες. Τα ενημερωτικά φυλλάδια για τους μετανάστες έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Αλβανικά, τα Ρωσικά, τα Αραβικά, τα Κινεζικά, τα Πακιστανικά και τα Αφγανικά.
Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα κτίσματα
Θα απογραφούν χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας με βάση τις δηλώσεις όσων κατοικούν σε αυτά χωρίς νομικές κυρώσεις ούτε οποιοδήποτε έλεγχο από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι άστεγοι θα προσεγγιστούν στα κέντρα σίτισης.
Απογραφή αυτοκινήτων, καυστήρων και θέσεων πάργκινγκ!
«Θα ζητηθούν στοιχεία όπως ο τύπος και το εμβαδόν της κατοικίας, η χρονιά κατασκευής,η ύδρευση και τη θέρμανση της κατοικίας (τύπος λέβητα) αλλά και ερωτήματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας -τη μόνωση της κατοικίας-, τον αριθμό των αυτοκινήτων του κάθε νοικοκυριού ακόμη και τις θέσεις στάθμευσης» ανέφερε η προϊστάμενη δ/νσης στατιστικών πληθυσμού και αγοράς εργασίας κυρία Κατερίνα Μουταφίδου.
«Θα ζητηθούν επίσης πληροφορίες για το επάγγελμα, και τη θέση στο επάγγελμα του κάθε πολίτη» πρόσθεσε.
Πως θα γίνει η απογραφή:
-Οι πολίτες θα ανοίγουν την πόρτα στους Απογραφείς που θα χτυπούν το κουδούνι τους. Δεν θα χρειαστεί η επίδειξη κανενός εγγράφου, όπως ταυτότητας, διαβατηρίου ΑΦΜ κλπ.
-Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.
-Η απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.
-Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.
-Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής.