Εκτενή συνέντευξη του Γεν. Διευθυντή του ΙΟΒΕ , καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύει η εφημερίδα Tages -Anzeiger της Ζυρίχης, ένα χρόνο μετά την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο κ.Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι. Ιδίως μέχρι το τέλος του 2010 έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά σήμερα διαπιστώνει μία κόπωση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι όσο τολμηρό θα ήλπιζε, οπότε χρειάζεται πιο συχνή παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Γι’ αυτόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι η αμφίσημη στάση της Γερμανίας, που δεν φαίνεται να ξέρει καλά τι επιθυμεί.

Ο ίδιος θεωρεί μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή του «κουρέματος» ως καταστροφική, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για τις συνέπειες του «ντόμινο» που θα έχει σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, οδηγώντας στο τέλος του ευρώ.

Υποστηρίζει ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ.ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις.ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ. Προτείνει πώληση μετοχών δημοσίων
επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημοσίας γης και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την επιτάχυνση απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ αξίας 17 δις.ευρώ.

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει, έστω και αργά, π.χ. με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά ότι η κυβέρνηση μιλάει πολύ και πράττει λίγα, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει
επαγγελματίες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τέλος εκφράζει την αισιοδοξία του, γιατί η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλές κρίσεις στην ιστορία της και είχε την τύχη να οδηγηθεί σε δύσκολες στιγμές από πραγματικούς μεταρρυθμιστές ηγέτες.