Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής που διενεργεί η αρμόδια αρχή της ΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μοναδική εξαίρεση κατά τον ίδιο αποτελεί η Αγροτική Τράπεζα, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,26 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Ράπανος, τα περισσότερα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι σε θέση με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας να τα καταφέρουν στις ασκήσεις ακραίων καταστάσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ απάντησε και στην κριτική που ασκείται στις τράπεζες για το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των δανείων, παρά τη στήριξη που έχει παρασχεθεί από το δημόσιο.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι όση ρευστότητα πήραν οι τράπεζες τη διοχέτευσαν στην αγορά, σημειώνοντας ότι ο όγκος των δανείων το 2010 δε διαφέρει από το 2009.
Αντίδραση για το θέμα του βέτο
Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε και στη διάταξη του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο αυξάνονται οι εξουσίες του κρατικού επιτρόπου στις τράπεζες που θα κάνουν χρήση του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας είναι πολύ γενικό, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να δεχθούμε να περιοριστεί σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και σε ζητήματα γενικής συνέλευσης».
Ο κ. Ράπανος σημείωσε ότι δεν είναι καλό για τη διεθνή εικόνα των τραπεζών ότι θα αυξηθούν οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του δημοσίου στα διοικητικά τους συμβούλια.
Σε σχέση με τις εγγυήσεις, τόνισε ότι από τα 30 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα λάβουν ρευστότητα της τάξης των 24 δισ. ευρώ λόγω του κουρέματος 20% που επιβάλει η ΕΚΤ.
«Δεν είναι δικό μας θέμα τι κάνει η Morgan Stanley»
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Morgan Stanley, η οποία αγόραζε για λογαριασμό πελατών της μετοχές της Alpha Bank, ενώ ταυτόχρονα ήταν και σύμβουλος της Εθνικής στην πρόταση συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος, «το τι κάνει η Morgan Stanley που ήταν σύμβουλός μας δεν είναι δικό μας θέμα».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «εμείς ως Εθνική Τράπεζα πήραμε πρωτοβουλίες, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε αύξηση κεφαλαίου και μας ακολούθησαν και άλλοι».
Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι «εμείς κάναμε τις κινήσεις μας, υποβάλαμε τις προτάσεις μας, δεν έγιναν όμως δεκτές από την άλλη πλευρά».