Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα γίνουν οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, καθώς οι δικαιούχοι θα προκύπτουν αφού πρώτα θα έχει συνυπολογιστεί το εισόδημα τους καθώς και τεκμήρια διαβίωσης όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.ά.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει την απογραφή όλων των δικαιούχων προνοιακών επιδοµάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.
Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι δίνονται συνολικά 6 δισ.ευρώ για προνοιακά επιδόµατα και εκτιμάται πως τα λαµβάνουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα, γεγονός που, όπως εκτιµά το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, µπορεί να σηµαίνει πως αρκετοί λαµβάνουν για τον ίδιο λόγο επίδοµα από πολλούς φορείς.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η απογραφή όσων λαµβάνουν επιδόµατα θα γίνει µέσω του τραπεζικού συστήµατος ∆ΙΑΣ. Ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει επίσης να απογραφούν.
Οι δικαιούχοι που πληρώνονται µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να συµπληρώσουν το έντυπο που θα τους φέρει κάποια στιγµή ο ταχυδρόµος.
Στις τράπεζες για την απογραφή θα προσέλθουν είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δηµιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδοµένων και να υπάρχει σαφής εικόνα «ποιος φορέας δίνει τι».
Ήδη, οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουνλάβει σχετικό σηµείωµα να προσέλθουν για απογραφή.
Απ’ ό,τι φαίνεται εξαιρείται το επίδοµα ανεργίας, το οποίο λαµβάνουν όλοι µέσω του ΟΑΕ∆ και το οποίο όµως δεν αποκλείεται να δοθεί στο µέλλον και µε εισοδηµατικά κριτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται επίσης και όσοι συνεχίζουν να λαµβάνουν προνοιακά επιδόµατα από ασφαλιστικά ταµεία, ενώ έχει εκλείψει πλέον ο λόγος ενίσχυσής τους.
Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ από τους 330.000 ανάπηρους οι 150.000 έχουν µόνιµη αναπηρία. Όπως έχει διαπιστωθεί, αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαµβάνουν επιδόµατα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος.
Στις τράπεζες θα κληθούν άµεσα οι δικαιούχοι επιδοµάτων και αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ να δηλώσουν µόνοι τους τι εισπράττουν, αλλιώς θα σταµατήσει η καταβολή των επιδοµάτων.
Για την απογραφή δίνεται ένα περιθώριο 3-4 µηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Αφού δηµιουργηθεί η βάση δεδοµένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήµατα στο ∆ηµόσιο, αλλά θα διακοπεί η καταβολή του αντίστοιχου επιδόµατος.
Εκτός από την απογραφή θα δηµιουργηθεί ενιαίο κέντρο για να εξετάζονται οι περιπτώσεις αναπηρίας καθώς, ειδικά στο Ταµείο του ∆ηµοσίου, έχει διαπιστωθεί «µεγάλο πρόβληµα».
Πρόκειται για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στο νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Σώµα θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε «όλα τα νέα αιτήµατα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί».
Στην κάρτα του πολίτη θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθµός από το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων που θα δηµιουργηθεί.