Σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους που δεν καλύπτεται από το διασωστικό πακέτο ΕΕ – ΔΝΤ. .
Συγκεκριμένα, αναθεώρησε την Τρίτη τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες χαμηλότερα, σε «BB-», από «ΒΒ+».
Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας μας σε Creditwatch με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης..
Σύμφωνα με την ανάλυση της Standard & Poor΄s, το ελληνικό δημόσιο θα αναγκαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013 και μετά.
Οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους ότι είναι πιθανό να τεθεί η αναδιάρθρωση του «παλαιού χρέους» ως προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε δύο χρόνια.
Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία του νέου εργαλείου θα σημάνει και την αλλαγών των όρων του «παιχνιδιού» για τους επενδυτές χρέους.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στους ιδιώτες ομολογιούχους των υπερχρεωμένων χωρών, καθώς προτεραιότητα θα δίνεται στην αποπληρωμή των δανείων του νέου μηχανισμού.
Ανοδικά κινείται το spread του δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, το οποίο διαμορφώνεται κοντά στις 940 μονάδες βάσης.
Γ. Παπανδρέου: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πολιτική της Ελλάδας
«Οι οίκοι αξιολόγησης πέρασαν από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία και τον πανικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι πρόσφατααξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε τοξικές και υπεύθυνες για τη κρίση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής και πρόσθεσε ότι τίθεται ζήτημα για το ποιός κυβερνά τον κόσμο.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αυτή τη στιγμή δεν είναι αξιόπιστοι και τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
«Η υποβάθμιση δεν οφείλεται στο τι κάνει ή δεν κάνει η Ελλάδα, δείχνει ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ δεν είναι επαρκείς. Εως τώρα οι αγορές προηγούνταν. Ας ελπίσουμε ότι μετά της πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ δεν θα συνεχίσουν να προηγούνται των πολιτικών αποφάσεων».
Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται αλλαγή πολιτικής και σημείωσε ότι «η μονομερής πολιτική λιτότητας θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο αν δεν υπάρξει σαφής αναπτυξιακός προσανατολισμός».
Πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας
Για το 2011 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το 2012 το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί 66 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο τα 24 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα από τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης.
Τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν τόσο με την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο και με την διάθεση ομολόγων 27 δισ. ευρώ.
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές θα καλύψει τις ανάγκες της σε δανεικά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF), το οποίο μετά τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.
Από το 2013 θα λειτουργήσει ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός (ESM), ο οποίος θα στηρίζει τις νέες ομολογιακές εκδόσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Η Standard & Poor’s σημειώνει ότι με βάση τις συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ, η αλλαγή των όρων εξόφλησης των ομολόγων που εκδόθηκαν πριν το Μάιο του 2010 θα προηγηθεί της προσφυγής στο νέο ταμείο στήριξης των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών.
Έρχεται υποβάθμιση και στις τράπεζες
Μετά την υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου θα υπάρξει ανάλογη κίνηση και για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αρνητικός αντίκτυπος θα υπάρξει στη βαθμολογία της Εθνικής Τράπεζας, της EFG Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι επιπτώσεις από μία υποβάθμιση θα είναι για μία ακόμη φορά ελεγχόμενες, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει χρηματοδοτικά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία παραμένουν εκτός αγορών.
Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, υπάρχει χρηματοδοτικό περιθώριο της τάξης των 30 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, με δεδομένο οι κατατεθειμένες εγγυήσεις φτάνουν τα 162 δισ. ευρώ και το «άνοιγμά τους» δεν ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.