Η συνολική ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου ξεπερνά τα 270 δις. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Συνολικά το ελληνικό δημόσιο φέρεται να κατέχει περίπου 71.000 ακίνητα εκ των οποίων το 22% είναι καταπατημένο και μόνο το 18% μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα.
Με βάση τα στοιχεία και τις εισηγήσεις της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν πυρετωδώς την πρώτη λίστα ακινήτων του δημοσίου που θα αξιοποιηθεί. Ένα μέρος αυτής της λίστας θα δοθεί στην δημοσιότητα στα τέλη του μήνα και θα αποτελέσει το πρόκριμα αλλά και την πυξίδα αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης.
Εκτός από το πρώην Αεροδρόμιου του Ελληνικού που θα ανήκει σε ξεχωριστή εταιρία, όλα τα υπόλοιπα «φιλέτα» του δημοσίου προς αξιοποίηση πρόκειται να ενταχθούν σε αυτόνομη εταιρία Real Estate η οποία μέχρι το 2015 υπολογίζεται να φέρει στα ταμεία του δημοσίου τουλάχιστον 25 δις. ευρώ. Τα περιουσιακά της στοιχεία μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο και ως εγγύηση δανεισμού.
Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, 5.500 στρέμματα. Στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρίας «Ελληνικό Α.Ε.» η οποία θα προχωρήσει σε μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης τμημάτων της έκτασης αλλά και στην δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου. Πρώτοι υποψήφιοι οι επενδυτές από το Κατάρ χωρίς να είναι ακόμη βέβαιος ο τρόπος που επιλεγεί για παραχωρήσεις (ανάθεση ή διεθνής διαγωνισμός).
2. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, πρώην οχυρό ΓΕΝ, 328 στρέμματα. Προγραμματίζεται ανέγερση Διεθνούς Πανεπιστημίου, δημιουργία πάρκου και πολεοδόμηση ακινήτων υψηλού επιπέδου.
3. Νέα παραλία πόλης Θεσσαλονίκης, 1.000 στρέμματα. Πάρκο αναψυχής, αναψυκτήρια, εστιατόρια, χώροι άθλησης με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης.
4. Πρώην εργοτάξιο γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου 270 στρέμματα. Εξεύρεση επενδυτή με μακροχρόνια μίσθωση, για την δημιουργία μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής, δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων και πολεοδόμησης κατοικίας υψηλού επιπέδου.
5. Παρόχθια έκταση ποταμού Αράχθου Άρτας 887 στρέμματα. Δημιουργία πάρκου αναψυχής και οικιστικής ζώνης υψηλής προστασίας σε συνεργασία με το Δήμο Αρτας.
6. Πρασονήσι Νότιας Ρόδου 80.000 στρέμματα. Τουριστική αξιοποίηση μεγάλης έκτασης με ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, μαρίνα σκαφών και Παγκόσμιο Κέντρο wind surfing.
7. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρώην Αμερικανική βάση 738 στρέμματα. Δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων, ζώνη υψηλής οικιστικής ανάπτυξης και ακόμη ίδρυση του Καζίνο Κρήτης για το οποίο ήδη υπάρχει Ισραηλινό ενδιαφέρον.
8. Μίκρα Θεσσαλονίκης 600 στρέμματα. Συνεργασία με τον Δήμο για οικιστική και τουριστική αξιοποίηση της έκτασης.
9. Δήμος Λαυρεωτικής Αττικής 310 στρέμματα. Έχει ζητηθεί η έκταση από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για την ίδρυση θεματικού πάρκου που θα παρουσιάζει το Δωδεκάθεο του Ολύμπου και την Ελληνική Μυθολογία.
10. Δήμος Ξάνθης, πρώην Αμερικανική βάση «Φωνή της Αμερικής» 175 στρέμματα. Οικιστική και τουριστική αξιοποίηση.
11. Δήμος Αφάντου Ρόδου, 1.500 στρέμματα. Τουριστική αξιοποίηση με δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων.
12. Δήμος Αιγάλεω Αττικής 380 στρέμματα, πρώην «Μπαρουτάδικο». Αξιοποίηση ακινήτου με πάρκο αναψυχής, αναψυκτήρια και ρεστωράν.
13. Χιονοδρομικό κέντρο «Βόρρας» Νομού Πέλλας, 18.000 στρέμματα. Μακρόχρονη σύμβαση παραχώρησης με σειρά επενδύσεων. 14. Παραλία Μύρτου Κεφαλλονιάς 9.500 στρέμματα. 15. Γλυφάδα Αττικής 176 στρέμματα. 16. Ζαχάρω Νομού Ηλίας 2.500 στρέμματα. 17. Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 300 στρέμματα. 18. Αρτέμιδα (Λούτσα) Αττικής 226 στρέμματα. 19. Δήμος Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας. 20. Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης 40 στρέμματα. Τέλος η ΚΕΔ έχει στην κατοχή της 598 νησιά ανα την Ελλάδα από τα οποία πολλά προτίθεται να εκμισθώσει για 49 χρόνια σε ιδιώτες.