Νέα χαμηλά ρεκόρ στις ισοτιμίες έναντι του δολαρίου και του ευρώ σημείωσε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, καθώς η Άγκυρα απάντησε το Σαββατοκύριακο σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε σχέση με τη σύλληψη ενός αμερικανού πάστορα την Τουρκία.
Ένα δολάριο ανταλλασσόταν αργά το απόγευμα με 5,19 τουρκικές λίρες, με τη λίρα να χάνει πάνω από 2% της αξίας της μέσα στην ημέρα. Επίσης ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 5,99 λίρες.
Η ισοτιμία της ήδη πολύ εξασθενημένης λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από τις 5 λίρες μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από την Ουάσινγκτον κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος των τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τον φερόμενο ρόλο τους στη δίκη εναντίον του Άντριου Μπράνσον, ενός αμερικανού πάστορα που κατηγορείται στην Τουρκία για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε το Σάββατο ζητώντας να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία «των αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών».
Πάντως οι δύο τούρκοι υπουργοί έχουν διαβεβαιώσει πως δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό αγαθό στις ΗΠΑ, ενώ είναι λίγο πιθανό να έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία οι αμερικανοί υπουργοί που στοχοθετήθηκαν από τον Ερντογάν, πράγμα που καθιστά τις κυρώσεις αυτές απλώς συμβολικές.
Επιπλέον η πίεση στην τουρκική λίρα αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση του γραφείου του αμερικανού αντιπροσώπου σε θέματα εμπορίου σύμφωνα με την οποία επανεξετάζεται κατά πόσον η Τουρκία δικαιούται να συμμετέχει σ’ ένα πρόγραμμα αφορολόγητων εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλοί οικονομολόγοι ζητούν αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για να περιοριστεί ο καλπάζων πληθωρισμός (+15,85% σε ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο). Όμως η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος ζητάει ακριβώς το αντίθετο, καταγέλλοντας τα «λόμπι των επιτοκίων».
«Το σημερινό επίπεδο του πραγματικού επιτοκίου είναι ανεπαρκές για να αντισταθμίσει τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις», εκτιμά σε σημείωμά του ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος στη Nomura International, προσθέτοντας πως η λίρα «παραμένει «ευάλωτη σε μια νέα κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα «δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκιά της».