Ποικιλία και έμπνευση ανακαλύπτει κανείς στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου τα οποία στοχεύουν να κρατήσουν δημιουργική συντροφιά σε μικρούς τις ημέρες τις ημέρες που είναι κλειστά τα σχολεία.
Για παιδιά 3-6 χρονών
Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012, «Ταξίδι στα πασχαλιάτικα έθιμα, με ένα πλοίο»: Από τα νησιά του Ιονίου και από εκεί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα γνωρίζουν τα παιδιά τα έθιμα του Πάσχα. Στη συνέχεια φτιάχνουν τα Χριστολούλουδα με τα οποία θα στολίσουν τον επιτάφιο.
Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2012, «Φλαουνούδες για την Ανάσταση»: Διάφορα υλικά ζαχαροπλαστικής, θα γίνουν αντικείμενο παρατήρησης και πειραματισμού στα χέρια των παιδιών με στόχο να τα συνδυάσουν και να παρασκευάσουν μια πασχαλινή συνταγή από την Κύπρο.
Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012, «Είναι κόκκινα τα αυγά;»:Η παράδοση θέλει τα αυγά του Πάσχα να είναι κόκκινα. Τι συμβαίνει όμως στις ημέρες μας; Τα παιδιά θα ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους βαφής των αυγών και θα βάλουν τη δική τους πινελιά για τα αυγά του Πάσχα.
Μ. Σάββατο 14 Απριλίου 2012, «Λίγο πριν την Ανάσταση»: Το Μεγάλο Σάββατο, η παράδοση θέλει να στέλνονται οι κουλούρες στους νονούς, τα δώρα στα βαφτιστήρια και όλοι να προετοιμάζουν τις λαμπάδες τους για την Ανάσταση. Τα παιδιά στολίζουν λαμπάδες χρησιμοποιώντας ποικιλία υλικών.
Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Απριλίου 2012, «Μια ημέρα στην πόλη μου»: Από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα σπίτια; Με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να στηρίξουμε μια πολυκατοικία; Τι θα συμβεί αν παραβούμε τον κώδικα κυκλοφορίας; Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε κανόνες σωστής συμπεριφοράς μέσα στην πόλη, πειραματίζονται σε θέματα ισορροπίας με οικοδομικό υλικό και χτίζουν τη δική τους πόλη με ανακυκλώσιμα υλικά.
Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, «Βάρκα ή πλοίο;»: Πώς επιπλέει ένα πλοίο; Σε ποια λιμάνια ταξιδεύει; Για ποιο λόγο; Γιατί ένα καράβι ή μια βάρκα δεν έχει ρόδες; Τα παιδιά πειραματίζονται με το νερό και τον αέρα και φτιάχνουν τη δική τους βάρκα με πανιά.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απριλίου 2012, «Τσαφ-τσουφ το τρένο περνά»: Από τον καρβουνιάρη μιας άλλης εποχής … στο σύγχρονο τρένο. Ένα ταξίδι στις ράγες γεμάτο ανακαλύψεις και πειράματα, με στόχο τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους τρένο.
Για παιδιά 7-12 χρονών
Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012, «Πασχαλινοί περίπατοι»: Μέσα από μουσικές και εκκλησιαστικούς ύμνους, τα παιδιά εξοικειώνονται με τα έθιμα του Πάσχα στον κόσμο. Δημιουργούν το προσωπικό τους παιχνίδι ντόμινο με στοιχεία που ανακάλυψαν για τον εορτασμό του Πάσχα.
Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, «Πάσχα στην Τσεχία»: Η συνταγή mazanec που θα παρασκευάσουν τα παιδιά είναι ένα παραδοσιακό έθιμο της Τσεχίας. Τα mazanec προσφέρονται σε όλους, από την ημέρα του Πάσχα και μετά.
Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012, «Αυγά από την Ουκρανία»: Τα παιδιά γνωρίζουν το παραδοσιακό έθιμο του βαψίματος των αυγών, σύμφωνα με την τεχνική και το συμβολισμό που δίνει ο λαός της Ουκρανίας και στολίζουν τα δικά τους αυγά.
Μ. Σάββατο 14 Απριλίου 2012, «Κάρτες για το γιορτινό τραπέζι»: Με τη μέθοδο της χαρτοδιπλωτικής, τα παιδιά κατασκευάζουν μια Πασχαλινή κινούμενη κάρτα είτε για να στολίσουν το πασχαλινό τραπέζι, είτε για να στείλουν τις ευχές τους, είτε να τη χρησιμοποιήσουν όπως τα ίδια θέλουν.
Τρίτη 17 Απριλίου 2012, «Ανακαλύπτω τη ζωγραφική»: Τα παιδιά παρατηρούν έργα διαφόρων ζωγράφων, διακρίνουν διαφορές και ομοιότητες, ανακαλύπτουν τρόπους και τεχνοτροπίες ζωγραφικής και εκφράζονται μέσα από τη θεματική για την Άνοιξη.
Τετάρτη 18 Απριλίου 2012, «Το βραχιόλι της άνοιξης»: Ανοιξιάτικα χρώματα σε υγρή και στερεή μορφή, κλεισμένα σ’ ένα διάφανο βραχιόλι για την άνοιξη. Τα παιδιά φτιάχνουν βραχιόλια που θα χαρίσουν στη μαμά και τη γιαγιά με απλά υλικά, πολλή φαντασία και ανοιξιάτικη διάθεση.
Πέμπτη 19 Απριλίου 2012, «Ο ατομικός μου κινηματογράφος»: Τι είναι ο φακός; Πώς βλέπουν τα μάτια μας μέσα από το φακό; Πώς κινούνται οι εικόνες στην οθόνη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα ανακαλύψουν τα παιδιά και που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν τι είναι ο κινηματογράφος. Ολοκληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάνοντας το δικό τους «κινηματογράφο».
Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, «Γνωρίζω τον αέρα, φτιάχνω ανεμόμυλο»: Πού βρίσκεται ο αέρας; Πώς τον νιώθουμε; Με ποιο τρόπο μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε; Τα παιδιά γνωρίζουν μια εναλλακτική μορφή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον μέσα από την κατασκευή ενός ανεμόμυλου.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Απριλίου 2012, «Καθημερινά… τυπώματα»: Τα παιδιά ανακαλύπτουν και γνωρίζουν μια συλλογή του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Εμπνέονται από αυτή για να δημιουργήσουν με καθημερινά υλικά, ένα έργο με την τεχνική του τυπώματος.
΄Ωρες διεξαγωγής τις καθημερινές 11.00 – 11.45, 12.00 – 12.45, 13.00 – 13.45 και τα Σαββατοκύριακα 11.00 – 11.45, 12.00 – 12.45, 13.00 – 13.45, 14.00 – 14.45
Μαγειρεύω με φαντασία, μαγειρεύω και παίζω για το Πάσχα και Επιστήμη και Τέχνη: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι ο τίτλος των τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνονται για παιδιά 3-6 (το πρώτο) και 7-12 (το δεύτερο) χρόνων τα απογεύματα του Απριλίου από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Το πρόγραμμα «Μαγειρεύω με φαντασία» διαρθρώνεται ως εξής:
Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και Τρίτη 17 Απριλίου 2012, «Τα ψωμιά του κόσμου»: Μέσα από παραμύθια και μύθους για το ψωμί, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή μπορεί να γίνει η γέφυρα γνωριμίας με άλλους λαούς. Πειραματίζονται με τα υλικά της κάθε συνταγής παρασκευής ψωμιού και ζυμώνουν το ελληνικό Λαμπρόψωμο.
Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και Τετάρτη 18 Απριλίου 2012, «Ο γύρος του κόσμου μέσα από τον τσελεμεντέ»: Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα από τη μουσική και από εικόνες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε κάθε σταθμό ακούν ένα μουσικό κομμάτι αντίστοιχο με τα ακούσματα του συγκεκριμένου λαού, παρατηρούν εικόνες με σκηνές της καθημερινής τους ζωής και παρασκευάζουν μια τυπική συνταγή του κάθε τόπου, με προορισμό την Ελλάδα που γιορτάζει το Πάσχα.
Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012 και Παρασκευή 20 Απριλίου, «Χρώματα, φαντασία, πανδαισία»: Με πόσα διαφορετικά χρώματα μπορώ να μαγειρέψω; Με πράσινο όπως το σπανάκι, με κόκκινο όπως η πιπεριά, με κίτρινο; Μπορώ; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες των υλικών μαγειρικής και τη διατροφική τους αξία και παρασκευάζουν πασχαλινά χρωματιστά φαγητά.
Πέμπτη 19 Απριλίου 2012, «Τι προτιμάς; Αλμυρό ή γλυκό;»: Τα παιδιά εξοικειώνονται με γεύσεις, με την υφή διαφόρων υλικών, δοκιμάζουν την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, εμπνέονται από τα γλυκά του Πάσχα και δημιουργούν τα δικά τους «κεράσματα».
Το πρόγραμμα μαγειρεύω και παίζω για το Πάσχα διαρθρώνεται ως εξής:
Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012, «Ζυμώνω και απλώνω»: Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα δημητριακά στον κύκλο του χρόνου, τη διατροφική τους αξία και πειραματίζονται με συνταγές μαγειρικής που έχουν ως βάση τα δημητριακά.
Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, «Πορτρέτα από λαχανικά για το πασχαλινό τραπέζι»: Τα παιδιά πειραματίζονται με τις ιδιότητες των λαχανικών και συνδυάζουν την τέχνη και το Πάσχα, δημιουργώντας πορτρέτα με κύριο υλικό τα λαχανικά. Τα πορτρέτα θα είναι μια πρόταση σαλάτας για το πασχαλινό τραπέζι.
Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012, «Τι να φάω τώρα που νηστεύω;»: Τα παιδιά γνωρίζουν τα όσπρια και άλλα τρόφιμα της ίδιας διατροφικής κατηγορίας, ανακαλύπτουν τη διατροφική τους αξία και μαγειρεύουν νηστίσιμα φαγητά.
Το πρόγραμμα Επιστήμη και Τέχνη: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος διαρθρώνεται ως εξής:
Τρίτη 17 Απριλίου 2012, «Οι επιστήμονες συναντούν τη μουσική»: Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα κοινά στοιχεία της μουσικής και της επιστήμης, αφουγκράζονται ήχους και διαφορετικά είδη μουσικής και δημιουργούν το δικό τους μουσικό σύνολο.
Τετάρτη 18 Απριλίου 2012, «Η χημεία της τέχνης και η τέχνη της χημείας»: Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η επιστήμη της χημείας τέχνη; Με ποιο είδος της τέχνης σχετίζεται η χημεία; Τα παιδιά πειραματίζονται με χρώματα, μπογιές και άλλα υλικά και εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους
Πέμπτη 19 Απριλίου 2012, «Επιστήμη και τέχνη σε άλλους πολιτισμούς»: Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, οπτικό και απτικό υλικό, ανακαλύπτουν τις πλαστικές τέχνες που αναπτύχθηκαν σε άλλους πολιτισμούς. Συνεργάζονται και δημιουργούν ένα ομαδικό έργο με θεματική που προτείνουν τα ίδια τα παιδιά.
Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, «Γνωρίζω μέσα από την τέχνη, την επιστήμη της πόλης»: Πόσα οικοδομικά τετράγωνα έχει μια πόλη; Τι σχήμα θα τους δώσω; Με ποιον τρόπο θα φτιάξω τη γέφυρα της πόλης; Πόσο συμμετρικά είναι τα κτίρια; Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πίνακες ζωγράφων έννοιες των μαθηματικών και φτιάχνουν μια πόλη.
Παιδικό Μουσείο – Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Αθηναίων
Με τη συνεργασία του σωματείου Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα