Κατά τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και τραγουδιστή Μπίλι Μπομπ Θόρντον, «τρόποι για να μιλήσεις περί πολέμου με μια ταινία υπάρχουν πολλοί, αν όμως θες να κρατήσεις τον άλλον στην ταινία, θα πρέπει να αποφύγεις τις ταμπέλες. Είναι άλλο να λες ότι κάνεις μια αντιπολεμική ταινία και άλλο να το λέει η ίδια η ταινία, μόνη της και από την πίσω πόρτα».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην τελευταία ταινία του Θόρντον, το «Jane Mansfield’s car» («Το αμάξι της Τζέιν Μάνσφιλντ») στην οποία πρωταγωνιστεί έχοντας κάνει την σκηνοθεσία και γράψει το σενάριο μαζί με τον φίλο του Τομ Επερσον. Η ταινία περνά την θέση της κατά του πολέμου υπογείως, μέσα από ένα παράξενο οικογενειακό δράμα που τοποθετείται στον αμερικανικό Νότο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και από το οποίο δεν λείπει το χιούμορ. Τέσσερις πόλεμοι θα διατρέξουν την ιστορία της ταινίας ,ο Α’ Παγκόσμιος, ο Β’ Παγκόσμιος, της Κορέας και του Βιετνάμ και αυτό τελικά που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι η μια γενιά κληροδοτεί στην επόμενή της λάθη που ποτέ δεν έκανε τον κόπο να διορθώσει.

Κορμός της ιστορίας είναι η σχέση (ή καλύτερα η ανυπαρξία της σχέσης) ενός πατέρα, παλαίμαχου του Α’ παγκοσμίου πολέμου (Ρόμπερτ Ντιβάλ) με τα τρία παιδιά του. Ο ένας (Μπ. Μπ. Θόρντον) πολέμησε στην Κορέα ο άλλος (Κέβιν Μπέικον) στο Βιετνάμ και ο τρίτος (Ρόμπερτ Πάτρικ) δεν πολέμησε καθόλου λόγω της υγείας του. Παρακολουθούμε την ιστορία τους με αφορμή την επίσκεψη μιας οικογένειας Βρετανών που πήγε στην Αμερική για να παραστεί στην κηδεία της γυναίκας του Ντιβάλ. Και σε αυτούς όμως το στίγμα του πολέμου έχει αφήσει έντονα σημάδια…

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας, η ανάγκη του Μπίλι Μπομπ Θόρντον να εξομολογηθεί την προσωπική ιστορία του αλλά και την σημασία που έπαιξε στην δημιουργία της ταινίας πάγωσε το ακροατήριο. Ο Θόρντον παραδέχθηκε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η σχέση με τον δικό του πατέρα δεν απείχε από την σχέση του ήρωά του στην ταινία, με τον δικό του πατέρα. «Ο πατέρας μου με κακοποιούσε λεκτικά και σωματικά» είπε ο Θόρντον. «Ηταν σκληρός άνθρωπος, δεν είχαμε ποτέ πραγματική επαφή και διασκέδαζε με το να δείχνει στα παιδιά του συντρίμμια αυτοκινήτων. Οταν πέθανε ήμουν 17 χρονών. Αργότερα κατάλαβα πόσο τον αγαπούσα. Και πόσο τον φοβόμουν. Ομως κατάλαβα επίσης ότι σε όλη μου την ζωή οι γηραιότεροι άνθρωποι θα με τρομάζουν όση αγάπη κι αν νιώθω απέναντί τους. Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ που τον σέβομαι και τον θεωρώ πατρική φιγούρα, μου προκαλεί φόβο. Το ίδιο και ο Τζον Χερτ (ο οποίος παίζει στην ταινία). Αρα δεν ντρέπομαι να πω ότι ο πατέρας μου και αυτή η παράξενη μη σχέση που είχα μαζί του ήταν ο σφυγμός που έκανε αυτή την ταινία πραγματικότητα».

Το γεγονός ότι ο Μπίλι Mπομπ Θόρντον και η πρώην σύζυγός του Αντζελίνα Τζολί βρίσκονται στο ίδιο φεστιβάλ με ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει (η Τζολί παρουσιάζει το δράμα «In the land of blood and honey») προκάλεσε συζητήσεις στην Μπερλινάλε. Κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Θόρντον αν ήθελε να το σχολιάσει και αν θα συναντούσε την Τζολί στο Βερολίνο όπου βρίσκεται μαζί με τον νυν σύζυγό της Μπραντ Πιτ.

«Α, ξέρετε την συνάντησα πολλά χρόνια πριν» απάντησε με χιούμορ ο Θόρντον χωρίς να εκνευριστεί στο ελάχιστο από την ερώτηση. «Εχω καταλάβει ότι από την στιγμή που έχεις υπάρξει με άνθρωπο υψηλού προφίλ μια τέτοια ερώτηση σε δημόσιο χώρο είναι αναπόφευκτη» συνέχισε. «Αλλά θέλετε την αλήθεια; Η Αντζελίνα είναι πολύ καλή φίλη μου. Ο Μπραντ το ίδιο. Αγαπώ τα παιδιά τους και αγαπούν τα δικά μου. Μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Χαρήκαμε πολύ που οι ταινίες μας συμμετέχουν στο ίδιο φεστιβάλ σε διαφορετικά προγράμματα και το απόγευμα θα βρεθούμε. Οταν οι επώνυμοι χωρίζουν, ο περισσότερος κόσμος αναζητεί την χειρότερη ιστορία. Ευτυχώς στην περίπτωσή μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει».