Πρόταση νόμου που προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα κατέθεσαν 12 βρετανοί βουλευτές από διάφορα κόμματα, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 11 Ιουλίου, 200 ετών από την έναρξη ισχύος της πράξης με την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει τα γλυπτά, επικυρώνοντας τη βίαιη αφαίρεσή τους από τον λόρδο Έλγιν.
Την πρόταση νόμου υπογράφουν ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μαρκ Γουίλιαμς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζέρεμι Λέφροϊ και άλλοι 10 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και άλλων παρατάξεων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη «μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα» των Γλυπτών του Παρθενώνα, με παράλληλη ακύρωση τόσο της πράξης του 1816 όσο του 1963, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να κατοχυρώσει νομικά την απόφαση του Κοινοβουλίου το 1816.
«Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης πριονίστηκαν βίαια και σύρθηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το Κοινοβούλιο αυτό που έκανε πριν 200 χρόνια. Είναι καιρός να κάνουμε μια ευγενική πράξη. Να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών» δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της βρετανικής Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Άντριου Τζορτζ επανέλαβε ότι πρόκειται για «ορισμένες από τις πιο αξιόλογες αρχαιότητες στον κόσμο», τις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν ενωμένες, ενώ υποστήριξε πως το θέμα της επιστροφής τους μπορεί να ενισχύσει το διαπραγματευτικό χαρτί της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ μετά την απόφαση για Brexit.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στον Independent, θα ήταν προς όφελος της Βρετανίας να δείξει ότι η έξοδός από την ΕΕ «δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε εσωστρεφείς και ξενοφοβικοί έναντι της, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία».
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες» τόνισε.
Οι πιθανότητες για υπερψήφιση του νόμου κρίνονται από ελάχιστες ώς μηδαμινές. Εντούτοις η κοινή γνώμη έχει διαφορετική άποψη: Έρευνα για λογαριασμό των Times έδειξε ότι δύο στους τρεις βρετανούς πολίτες συμφωνούν με την επιστροφή των Γλυπτών. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Mori το 69% των πολιτών που γνωρίζουν την υπόθεση τάσσεται υπέρ της επιστροφής, ενώ κατά τάσσεται το 13%.