Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ένα φεστιβάλ που ανακοινώνει το πρόγραμμα της δεύτερης χρονιάς του μάλλον βάζει γερά θεμέλια για το μέλλον. Ετσι λοιπόν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου είναι γεγονός και από τα μέσα Ιουλίου ξεκινά τις ποικίλες εκδηλώσεις του μετατρέποντας το νησί σε πολιτισμικό πόλο, καθώς πλάι στο Φεστιβάλ συνεχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν πολιτισμό το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή –το εφετινό καλοκαίρι είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Ζογγολόπουλο και στην «Ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης» (19/6-25.9.2016) -, το Μουσείο Κυδωνιέως και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη.
Επίκεντρο είναι το ανοιχτό θέατρο στη Χώρα, έργο των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου, ένα σύγχρονο οικοδόμημα, ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον με 900 θέσεις. Χτισμένο με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και δουλεμένο από ντόπιους μαστόρους, το θέατρο παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και ακολουθεί τη φυσική κλίση του εδάφους δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Αυτός ο χώρος φιλοδοξεί και εφέτος να συγκεντρώσει παραστάσεις αλλά και μουσικές εκδηλώσεις, πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και υπό την αιγίδα του δήμου του νησιού. Τις δέκα περυσινές παραγωγές παρακολούθησαν πάνω από 9.000 θεατές, ενώ εφέτος ο στόχος είναι να υπερδιπλασιαστούν οι θεατές και να αυξηθούν οι παραγωγές.
Πλάι στους θιάσους, στους τραγουδιστές και στα μουσικά σύνολα στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου συμμετέχουν από το νησί η Φιλαρμονική των Νέων του Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Γυναικών (με το 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών), οι Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου και η Κινηματογραφική Λέσχη της Ανδρου. Ενώ ο Ναυτικός Ομιλος Ανδρου θα δώσει δύο συναυλίες για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος Μιχαήλ Σ. Πολέμη.
Από τις 16 Ιουλίου και ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θέατρο, χορός, μουσική και κινηματογράφος δίνουν ραντεβού στην Ανδρο. Ανάμεσά τους οι συναυλίες της Μαρίας Φαραντούρη (27/7), του Μανώλη Μητσιά (30/7), της Πρωτοψάλτη (12/8), των Παπακωνσταντίνου – Ζουγανέλη (18/8), της Ελλης Πασπαλά (26/8), η συναυλία-αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα (4/8), το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι (1-3/8), η «Ορέστεια» του Αισχύλου από τον Γιάννη Χουβαρδά, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Κουρή, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Ψαρρά, Αλκηστη Πουλοπούλου (7/8), ο μονόλογος της «Σταματίας το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με την Ελένη Ουζουνίδου, η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, με τις Λένα Κιτσοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λένα Δροσάκη, και η ομάδα σύγχρονου χορού Opus (10/8). Το φεστιβάλ θα ανοίξει με τη συναυλία της Camerata Junior στις 16 Ιουλίου και θα κλείσει με τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη στις 3 Σεπτεμβρίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ