Ισχύει η ισονομία για όλους; Ή μήπως κάποιοι εξαιρούνται και είναι υπεράνω του νόμου; Με φρέσκια ματιά και ειλικρινή προβληματισμό που ακούγεται δραματικά επίκαιρος σήμερα, η ομάδα C. for Circus παρουσιάζει το έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Με το ίδιο μέτρο» από 15 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00 στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Κεραμεικός).
Νους και σάρκα, ένστικτο και λογική, αγνότητα και λαγνεία: ποιο κυριαρχεί όταν ο άνθρωπος παλεύει ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο είναι; Πόσο μοιάζουν τελικά ο «καλός» με τον «κακό» και κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να ξεπεράσει τη θνητή του φύση; Η θεατρική ομάδα C. for Circus, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την πρώτη της εμφάνιση στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια, επιστρέφει με τη σαιξπηρική κωμωδία η οποία πρωτανέβηκε το 1604 με θέμα τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη δολιότητα.
Οι νόμοι σε λήθαργο

«Ω, υπέροχο είναι να έχεις δύναμη δράκου, αλλά τυραννικό να τη μεταχειρίζεσαι σαν δράκος».
16ος αιώνας, Βιέννη, πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι νόμοι βρίσκονται σε λήθαργο και κάθε τάξη και ευνομία έχει καταλυθεί. Ο Δούκας της Βιέννης φεύγει και αφήνει αντικαταστάτη του στην εξουσία τον Αγγελο, τον πιο ηθικό, νομοταγή και ενάρετο από τους άρχοντες. Ο Αγγελος εφαρμόζει αμέσως τους ανενεργούς νόμους: όλοι οι οίκοι ανοχής κλείνουν και η μοιχεία και η σεξουαλική συνεύρεση εκτός γάμου καταδικάζονται με θανατική ποινή. Ο Κλαύδιος, ένας νεαρός άρχοντας που άφησε έγκυο τη μέλλουσα σύζυγό του, συλλαμβάνεται και πρόκειται να εκτελεστεί. Η Ισαβέλλα, δόκιμη μοναχή και αδελφή του Κλαύδιου, μαθαίνει το νέο και συναντά τον άρχοντα Αγγελο για να του ζητήσει χάρη. Ο Αγγελος της ζητάει ως αντάλλαγμα για τη ζωή του αδελφού της το κορμί της. Αυτός. Ο Αγγελος. Τελικά θα έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο που ο ίδιος εφάρμοσε ή για την εξουσία ισχύει ο κανόνας της αυτοεξαίρεσης;
Η ομάδα

Από τον Ιούνιο του 2008 που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα C. for Circus έχει καταφέρει να προκαλέσει αίσθηση. Το 2010 έγινε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και απέκτησε δικό της χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις παραστάσεις της επέκτεινε τη δράση της δημιουργώντας εργαστήρια και φιλοξενώντας σεμινάρια με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Από το 2011 μέλη της ομάδας ταξιδεύουν στην Αθήνα, όπου και συνεχίζουν πλέον τη δράση τους.
Το «Με το ίδιο μέτρο» είναι η δεύτερη εμφάνιση της C.for Circus στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας μετά το «Κάτι διαφορετικό», που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 στο θέατρο Scrow και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Στο νέο εγχείρημα η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελλιέ, η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθεσία της ομάδας, η οποία υπογράφει και τη μουσική. Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Δημήτρης Κίτσος, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.
Παραστάσεις και projects της ομάδας
  • «Ανοίξτε μου να βγω από δώ έξω», Φεστιβάλ για την Εκφυλη Ταυτότητα (2008).
  • «Two man Show» στο Studio Vis Motrix (2009).
  • «Στον τόπο του Περσέα όλες οι ιστορίες είναι αληθινές» στο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Θεατρικής Εκφρασης (2009).
  • «Project πάνω στον χρόνο» στο φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός» στο Στρατόπεδο Κόδρα (2009).
  • «Project για το τίποτα» στο φεστιβάλ «Ευχαριστούμε που ενοχλείτε» και στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
  • «Σ’ αυτόν τον τόπο όλες οι ιστορίες είναι αληθινές» στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Κορίνθου και στον χώρο της ομάδας (2010).
  • «Εσωτερικό» του Μορίς Μέτερλινκ στον χώρο της ομάδας (2011).
  • «Απογραφή πληθυσμού» στα 46α Δημήτρια Θεσσαλονίκης, θέατρο Ανετον (2011).
  • «Τα γενέθλια της Ινφάντα» του Oσκαρ Γουάιλντ στο φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή –Θεατρικές Φωνές της Πόλης», θέατρο Ανετον (2013).
  • «Κάτι διαφορετικό», σε διάφορα φεστιβάλ και θέατρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (2013-2014).

HeliosPlus