Mια νέα, σύγχρονη και συνάμα ανατρεπτική παραγωγή του «Κουρέα της Σεβίλλης» υπόσχεται η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πασίγνωστο αριστούργημα του Ροσίνι συμπληρώνει εφέτος 200 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση στη Ρώμη, ενώ παράλληλα παραμένει ένας από τους πλέον αγαπημένους τίτλους του ελληνικού κοινού. Στην παράσταση της ΕΛΣ (συμπαραγωγή με το Teatro Comunale της Μπολόνια) την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχουν ο Μίλτος Λογιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Iταλός Φραντσέσκο Μικέλι και πρωταγωνιστούν διακεκριμένοι μονωδοί. Η πρεμέρα θα δοθεί στις 13/2 και συνολικά έχουν προγραμματιστεί 10 παραστάσεις (13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28/2) στο θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας.
Tο έργο δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά κωμικές καταστάσεις καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της δόκτορα Μπάρτολο που την προορίζει για τον εαυτό του.
Για τη νέα παραγωγή του «Κουρέα» η ΕΛΣ έχει αναθέσει τη σκηνοθεσία στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φημισμένου Ιταλικού Φεστιβάλ Οπερας της Ματσεράτας Φραντσέσκο Μικέλι, ο οποίος επιχειρεί να παρουσιάσει τον μεταξύ του ονείρου και της φαντασίας κόσμο της Ροζίνας, που «θέλει να ερωτευθεί για να δει μέσα της όλο τον κόσμο που βρίσκεται εκεί έξω, σε μια βουβή αγωνία για την υπαρξιακή αναγνώριση και ολοκλήρωσή της», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μικέλι. «Η Α’ Πράξη έχει διαμορφωθεί σαν τον φανταστικό της κόσμο, το όνειρο και την ελπίδα της νεαρής, γλυκιάς κοπέλας. Αίσθηση και όραμα έρχονται στο φως συναντώντας την καρδιά της όμορφης. Αντίθετα, στη Β’ Πράξη επιστρέφουμε στον πραγματικό κόσμο, στον υλικό κόσμο και στην πραγματική απιστία. Μέσα από αυτή την αντίθεση η Ροζίνα θα αποκαλυφθεί και θα γνωρίσουμε το βάθος των καταπιεσμένων και καλά κρυμμένων συναισθημάτων της. Σε αυτή τη διαλεκτική ανάμεσα σε Α’ και Β’ Πράξη θα έχουμε τη Ροζίνα ως μέτρο με το οποίο μετράμε κάθε χαρακτήρα, κάθε χειρονομία, κάθε πράξη. Μέσα από τα δικά της μάτια θα κρίνουμε τον κόμη Αλμαβίβα, τον κατώτερο Ντον Μπαζίλιο, τον Φίγκαρο και την κακοήθη προχειρότητα του Ντον Μπάρτολο. Αυτό είναι το πνεύμα του «Κουρέα» σήμερα, αυτή η συμπύκνωση εκρηκτικής χαράς, τοποθετημένη σε μια μυστική γωνιά του κόσμου. Ο Ροσίνι τοποθέτησε το αριστούργημά του ανάμεσα σε μακρινούς κόσμους και διαφορετικές ιστορίες και ανάμεσα στα δύο βρίσκεται ο σημερινός κόσμος. Καθήκον μας είναι να αφηγηθούμε την κυρίως υπόθεση αυτής της όπερας και όλες τις αναρίθμητες διαθλάσεις και θαυμαστές επιδράσεις της» σημειώνει ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά ιταλικά λυρικά θέατρα (Αρένα της Βερόνας, Φενίτσε της Βενετίας, Παλέρμο κ.ά.), αλλά και εκτός Ιταλίας, σε όπερες όπως της Νίκαιας της Γαλλίας και του Πεκίνου.
Τα εντυπωσιακά σκηνικά υπογράφει ο Νίκολας Μπόουβι, ο οποίος έχει και την ευθύνη των φωτισμών, ενώ τα πολύχρωμα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Τζανλούκα Φαλάσκι. Ο Παναγιώτης Τομαράς έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των οπτικών μέσων. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τον ρόλο του Φίγκαρο ερμηνεύουν σε διπλή διανομή δύο έλληνες βαρύτονοι, ο Διονύσης Σούρμπης και ο Χάρης Ανδριανός. Στον ρόλο της Ροζίνας οι υψίφωνοι της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη και Μίνα Πολυχρόνου. Ο Αντώνης Κορωναίος και ο Νίκος Στεφάνου ερμηνεύουν τον ρόλο του Κόμη Αλμαβίβα, οι Δημήτρης Κασιούμης και Ακης Λαλούσης τον ρόλο του Μπάρτολο και οι Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς τον ρόλο του Μπαζίλιο. Μαζί τους συναντάμε μια πλειάδα σημαντικών ελλήνων μονωδών.

HeliosPlus