Είναι οκτώ καλλιτέχνες που έδωσαν νέα υπόσταση σε υλικά χρησιμοποιημένα ή παραπεταμένα. Λειτούργησαν και παρεμβατικά . Ανέστρεψαν την πορεία αντικειμένων που ήταν ή όδευαν στον κάδο σκουπιδιών ή ανέσυραν άλλα από τη γωνιά του «ξεχασμένου».
Εμπνεύστηκαν. Το «άχρηστο» έγινε αντικείμενο τέχνης.
Στα έργα τους κατάφεραν να αποδώσουν πολλαπλές «αφηγήσεις». Αποτύπωσαν και την ιστορία χρησιμοποιημένων υλικών αλλά και τις δικές τους εμπειρίες ζωής. Αυτές ήταν η δύναμη της έμπνευσης για μεταμορφώσεις αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε και τώρα από τα χέρια των «οκτώ» έγιναν κάτι άλλο. «Από το ξύλο στο χαρτί…και όχι μόνο –Μεταμορφώσεις Υλικών», η πρόταση που τους ενώνει.
Πίσω από τη βιτρίνα όλα αυτά.
Η Μαρία Γρηγορίου δημιούργησε «Τα φανταστικά Τοπία» με χαρτοπολτό από βαμβάκι, βαφή indigo (το λεγόμενο ινδικό ή λουλάκι), κλωστή, ξύλο.
Ο Βύρων Δημητρακούλης μεταμόρφωσε το ξύλο, και προσέγγισε την ένθετη. διακόσμηση με ξυλόφυλλα . Έφτιαξε κατασκευές με έπιπλα που μαζεύτηκαν από το δρόμο ή κομμάτια τους- μαρκετερί, , όπως το …απογειωτικό ντουλάπι/συρταριέρα,.
Ο Μιχαήλ Λούρος έπλασε τα «Εντομά» του, σαν αυτά που έχουν σφραγίσει την πορεία του, και έφτιαξε κατασκευές όπως το «Douch Bug» που φτιάχτηκε από ντους μπάνιου, λάμπα, σύρμα, πρόκες, άκρες ακτίνων ποδηλάτων, ακουστικά καλώδια, μεταλλικά μανταλάκια.
Ο Γιάννης Μαργέτης δημιούργησε κοσμήματα από χρωματιστά χαρτιά fabriano, αλλά και χαρτιά εκτυπώσεων από εφημερίδες περιοδικά κ. ά.
Η Νίκη Νικολαΐδη ταξιδεύει και μάς ταξιδεύει με τα καράβια της -ζωγραφικές κατασκευές από χαρτοπολτό.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος έκανε δημιουργίες με χειροποίητο χαρτί από μουριά –οι μολυβοθήκες του είναι εμβληματικές .
Ο Γιάννης Παπαφιλιππόπουλος δίνει «Μια δεύτερη ευκαιρία ζωής» σε αντικείμενα που χρησιμοποιεί για τα καράβια του. Τα δουλεύει σε μασίφ ξύλο ή ξύλα από παλέτες , δοκάρια, συρτάρια. Τα διακοσμεί με καρφιά, πηνία, μπαταρίες, σχοινιά, καλώδια, πυκνωτές, ρουλεμάν κ.ά. και το «Plan boat» προχωρά..
Ο Νικόλας Χατζής διαλαλεί «Φάτε μάτια, ψάρια!» και καλεί τα βλέμματα να δουν έναν ολόκληρο υδάτινο κόσμο να ανασυντίθεται φυσικά και γήινα- κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, σε συνδυασμό με σύρμα, ξύλο και γυαλί μεταμορφώνονται σε …χάρμα οφθαλμών.
Όλοι τους συναντήθηκαν στο ATTILIO Oικεία Τέχνη στην Ηλιούπολη. και εκθέτουν τα έργα τους έως τις 20 Νοεμβρίου 2015. Ο χώρος του ATTILIO συμπληρώνει σαρανταεπτά χρόνια λειτουργίας –ξεκίνησε από τον Αττίλιο και τη Ντίνα Παπασιδέρη. Τα παιδιά τους, η Λουκία και η Μίνα Παπασιδέρη, συνεχίζουν, ενισχύοντας το διάλογο με την Τέχνη. Και διαμορφώνουν εικαστικές προτάσεις ώστε καλλιτέχνες να συναντούν «το βλέμμα του περαστικού μέσα από τις βιτρίνες του ATTILIO Oικεία Τέχνη».