Η «διέγερσις εν γένει παρ’ ημίν διαφέροντος υπέρ των καλών τεχνών και διάδοσιν γνώσεων περί της ιστορίας της αρχαίας και της νεωτέρας τέχνης» ήταν ένας από τους κύριους σκοπούς τής Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από τη σύστασή της, το 1837, τον οποίο δεν έπαψε να υπηρετεί με επιστημοσύνη και μέθοδο. Η Σχολή Διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο, αποτελεί πλέον θεσμό. Εφέτος την εμπεριστατωμένη γνώση τους για τη βυζαντινή τέχνη, από την Κωνσταντινούπολη ως τον Μυστρά, την Κρήτη και τη Βενετία και από την εικονομαχία ως την υστεροβυζαντινή περίοδο, θα μεταδώσουν διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι, ιστορικοί τέχνης και καθηγητές της βυζαντινής αρχαιολογίας στη Σχολή Διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2015 και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο του 2016.
Προηγήθηκαν τα σεμινάρια «Πελοπόννησος ΙΙ. Τα μεγάλα κέντρα από την προϊστορική στην ιστορική εποχή» (2012-2013), «Η αρχαιολογία της Κρήτης» (2013-2014), «Αρχαίος και Μεσαιωνικός Ελληνισμός» (2014-2015). «Διαδρομή στον βυζαντινό κόσμο: Πνεύμα και τέχνη» είναι η θεματική της Σχολής για το 2015-2016, της οποίας το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά δίωρων διαλέξεων που θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα: «Από την πολιτική στη θρησκευτική ενότητα» και «Οι απαρχές του χριστιανισμού» (Δημήτριος Κυρτάτας, καθηγητής Πανεπιστημίου), «Βυζαντινή Αρχιτεκτονική. Μια γενική επισκόπηση» (Σταύρος Μαμαλούκος), «Παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά: Ραβέννα, Σινά» (Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου), «Η ζωγραφική στην Κωνσταντινούπολη και στην περιφέρεια κατά την εποχή της Εικονομαχίας (726-843) και κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο (843-1204), ως πολιτισμική και κοινωνική μαρτυρία» (Μαίρη Παναγιωτίδη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου), «Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη. Αγιος Δημήτριος και Αγία Σοφία. Από την ύστερη αρχαιότητα στο Βυζάντιο» (Χαράλαμπος Μπακιρτζής, έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ.), «Η τέχνη στην Κωνσταντινούπολη κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο (1204-1453)» και «Ο Μυστράς και η ενδοχώρα του (1261-1460)» (Σοφία Καλοπίση, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου), «Ο καλλιτέχνης στo Βυζάντιο» και «Ο κόσμος των βυζαντινών εικόνων» (Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου), «Η ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη και στις περιοχές της καλλιτεχνικής ακτινοβολίας της κατά την εποχή των Παλαιολόγων» (Αναστασία Τούρτα, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ε.τ., διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων), «Βυζαντινοί στη Δύση» (Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης), «Από τη Βενετία των Βυζαντινών στη Βενετία των Ελλήνων» (Χρύσα Μαλτέζου, ακαδημαϊκός), «Η τέχνη στη βυζαντινή και βενετοκρατούμενη Κρήτη» (Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου), «Οφθαλμός της γης: Ο κοσμολογικός συμβολισμός των μνημείων της Κωνσταντινούπολης, 4ος-6ος αι.» (Αντώνης Καλδέλλης, καθηγητής Πανεπιστημίου).
Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα, τη διαδικασία και το κόστος συμμετοχής μπορεί να βρείτε στην ιστοσελίδα τής Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας https://www.archetai.gr/ και στο τηλέφωνο 210 3609.689.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ