«Τέχνη στα χαλάσματα: Μπορεί μια έκθεση γλυπτικής στην Αθήνα να δώσει ελπίδα στην Ελλάδα;». Αυτός είναι ο τίτλος ενός δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» που αναφέρεται στην ομαδική έκθεση «Terrapolis», η οποία γίνεται στην Γαλλική Σχολή Αθηνών, μέχρι τις 26 Ιουλίου.
Την έκθεση, επιμελείται η διευθύντρια της βρετανικής γκαλερί Whitechapel, Ιβόνα Μπλάζβικ και τα έργα που δημιούργησαν οι τριάντα επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η βρετανίδα Σάρα Λούκας, οι Πορτορικανοί Τζένιφερ Αλόρα και Γκιγιέρμο Καλζαδίγια, ο Ιάπωνας Γιαγόι Κουσάμα, συνδυάζουν το ανθρώπινο με το ζωώδες. Απηχώντας τους Σατύρους, τις Σφίγγες, τους Κένταυρους της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής βρίσκονται «στη σκιά των μοντέρνων-και σύγχρονων-ερειπίων της Αθήνας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην περιοχή του Κολωνακίου, η οποία «αποδεικνύει την πρόσφατη αναγέννηση της μοντέρνας τέχνης στην Αθήνα» καθώς εκεί υπάρχουν πολλές γκαλερί σύγχρονης τέχνης.
Όπως αναφέρει η αρθρογράφος της εφημερίδας, Γκρέις Μπανκς, στόχος της έκθεσης είναι να προβάλλει μια εναλλακτική εικόνα της Ελλάδας. «Η Αθήνα είναι ζωντανή, δυναμική και σημαντική», δηλώνει η Μπλάζβικ.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού πολιτιστικού οργανισμού «Νέον», που συν-διοργανώνει την έκθεση, ελπίζει ότι «η τέχνη μπορεί να κινητοποιήσει την συλλογική συνείδηση μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια νέα κατεύθυνση».
«Δεν μπορώ να γνωρίζω πως θα ονομάσουν αυτό το κίνημα οι ιστορικοί της τέχνης στο μέλλον, αλλά υπάρχει ένα κίνημα εδώ. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Ελλάδα τώρα. Σε όλους αυτούς λέμε: ακούστε την κοινότητα των καλλιτεχνών, μπορεί να γίνει τόσο αποτελεσματική όσο μια διαμαρτυρία. Έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες», λέει η διευθύντρια του «Νέον» Ελίνα Κουντούρη.
«Τρία χρόνια πριν, οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι καλλιτέχνες τους έκαναν να στραφούν προς τις ζωντανές καλλιτεχνικές σκηνές του Βερολίνου ή του Μάαστριχτ. Τώρα η Αθήνα ελπίζει να γίνει ένα σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο της Ευρώπης», αναφέρει η Γκρέις Μπανκς. Συνεχίζει λέγοντας ότι οι καλλιτέχνες στην Αθήνα επιθυμούν την κοινωνική αλλαγή ακόμα και αν η τέχνη τους δεν ανταποκρίνεται σε αισθητικά κριτήρια.
«Η Αθήνα σήμερα μου θυμίζει το Λονδίνο την δεκαετία του ’80 όταν δεν υπήρχε καλλιτεχνική αγορά», λέει η Μπλάζβικ. «Τότε, αν δεν μπορούσες να διοργανώσεις μια έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών, θα έκανες μία μόνος σου. Αυτό γίνεται και στην Αθήνα.»
Το άρθρο κλείνει με τις φράσεις: «Στους δρόμους και τις καφετέριες, οι ντόπιοι δεν θα διστάσουν να σου πουν ότι μπορεί η ζωή μπορεί συχνά να είναι δύσκολη, ακόμα και απελπιστική. Όμως, οι καλλιτέχνες της Αθήνας προτείνουν κάτι διαφορετικό: η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει μια πόλη και να κάνει τη διαφορά».
Πληροφορίες
Διάρκεια Έκθεσης
26 Μαΐου –26 Ιουλίου
Ωράριο Λειτουργίας:Δευτέρα: Κλειστά, Τρίτη – Σάββατο: 10:00 –21:00,Κυριακή: 12:00 –18:00
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Διδότου 6 – Αθήνα