Η απόφαση των δημιουργών της ταινίας «Xenia» να μην πάρουν τα βραβεία τους αν πρώτα «δεν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια παιδιών δεύτερης γενιάς που ενώ γεννήθηκαν στην Ελλάδα δεν θεωρούνται Ελληνες» έδωσε κοινωνικοπολιτική χροιά στην κατά τα άλλα πολύ ψυχαγωγική τελετή απονομής των έκτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το βράδυ της Δευτέρας στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Μάλιστα, το βραβείο της καλύτερης ταινίας ανακοινώθηκε από τέσσερις νέους ανθρώπους που εξαιτίας του νόμου που εκκρεμεί δεν μπορούν να θεωρηθούν Ελληνες. Η «Xenia» κέρδισε έξι βραβεία εκ των οποίων τα τρία ,της καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, της καλύτερης σκηνοθεσίας και του καλύτερου σεναρίου αρνήθηκαν να παραλάβουν οι Πάνος Κούτρας (σκηνοθέτης – σεναριογράφος), Παναγιώτης Ευαγγελίδης (σεναριογράφος) και Ελένη Κοσσυφίδου, Αλεξάνδρα Μποσίου (παραγωγοί) χρησιμοποιώντας το παραπάνω επιχείρημα.
Θυμίζουμε ότι η «Χενια» αναφέρεται στο ταξίδι δυο αδελφών που αναζητούν τον Ελληνα πατέρα τους έχοντας μόλις χάσει την Αλβανίδα μητέρα τους. Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο ενδυματολογίας, μοντάζ και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Αγγελο Παπαδημητρίου που δήλωσε ότι η εμπειρία της «Xenia» είναι «ίσως η πιο ευτυχισμένη στιγμή μου στην Τέχνη».
Ενα βήμα πιο πίσω από την «Xenia» Ισοβαθμία σε βραβεία για τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη. Απέσπασαν τέσσερα βραβεία η κάθε μία. Δυο από τους κερδισμένους στο «Μικρό ψάρι, ο Βαγγέλης Μουρίκης (Α ανδρικός ρόλος) και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (μουσική) δεν βρίσκονταν στην αίθουσα.
Στην θέση τους ανέβηκε να παραλάβει τα βραβεία ο Γιάννης Οικονομίδης ο οποίος δεν συστήθηκε στο κοινό, όπως συνέβη με όλους όσοι σηκώθηκαν να παραλάβουν βραβεία στην θέση άλλων. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή οι καλλιτέχνες να μάθουν να συστήνονται ή να υπάρχει μια συνεννόηση και να τους συστήνουν οι τελετάρχες. Δεν είναι απαρίτητο να τους γνωρίζουν όλοι.
Ο τελετάρχης Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος πάντως, βρίσκονταν σε πολύ καλή μέρα και κράτησε το κοινό σε αναμμένα κάρβουνα με τις εύστοχες ατάκες του και το οξύ χιούμορ του (τα «βόλια» του βρήκαν σκηνοθέτες, ηχολήπτες, ακόμα και ηθοποιούς). Μνεία θα πρέπει να γίνει και για την όλη σκηνοθεσία της τελετής που εφέτος ήταν αφιερωμένη στο ίδιο το σινεμά με κλιπ από διάφορες ταινίες όλων των εποχών να παίζουν στις οθόνες.
Ωστόσο, η βραδιά απέκτησε πραγματική αίγλη μόνον όταν στην σκηνή ανέβηκε η εφετινή καλεσμένη της Ακαδημίας, Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Ανρτάν στην οποία δόθηκε ένα ειδικό τιμητικό βραβείο. «Δεν μου αρέσουν τα ντεκόρ, δεν μου αρέσουν τα βραβεία αλλά βρίσκομαι εδώ γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε η ηθοποιός και σκηνοθέτρια η οποία το απόγευμα της Τρίτης θα παραδώσει masterclass στην Στέγη παρουσιάζοντας την ταινία «Obsessive Rhythms» που σκηνοθέτησε η ίδια. «Οι Ελληνες με έμαθαν ότι δεν υπάρχουν νικητές αλλά ούτε και ηττημένοι» συνέχισε η Αρντάν «Και μου αρέσει η ιδέα ότι σήμερα όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα του πειραματισμού και της ελευθερίας.»
Και άφησα για το τέλος το δυσάρεστο που προήλθε από τον παραγωγό Κώστα Λαμπρόπουλο ο οποίος ανέβηκε στην σκηνή μαζί με τον Θοδωρή Αθερίδη και την Σμαράγδα Καρύδη για να παραλάβει το βραβείο κοινού ΟΤΕ για την ταινία «Από έρωτα» η οποία ξεπέρασε τα 100.000 εισιτήρια σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το σινεμά στην Ελλάδα. «Την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα σημειώθηκε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ σε εισπράξεις των τελευταίων 20 χρόνων» είπε ο παραγωγός. Το θλιβερό νούμερο αποδεικνύει ότι για κάποιους λόγους το σινεμά δεν κινείται . «Και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε.»
Όλα τα βραβεία
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Xenia» – Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας και Αλεξάνδρα Μπουσίου.
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάνος Χ. Κούτρας – «Xenia»
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Γιάννης Βεσλεμές – «Νορβηγία»
Βραβείο Σεναρίου
«Xenia» (Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης)
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βαγγέλης Μουρίκης – «Το Μικρό ψάρι»
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Μαρία Καλλιμάνη – «Στο Σπίτι»
Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Άγγελος Παπαδημητρίου – «Xenia»
Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Βίκυ Παπαδοπούλου – «Το Μικρό ψάρι»
Βραβείο Φωτογραφίας
«Για Πάντα» (Κωστής Γκίκας)
Βραβείο Μοντάζ
«Xenia» (Γιώργος Λαμπρινός)
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Μικρό ψάρι» (Μπάμπης Παπαδόπουλος).
Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νορβηγία» (Γιάννης Βεσλεμές)
Βραβείο Ενδυματολογίας
«Xenia» (Βασίλης Μπαρμπαρίγος)
Βραβείο Ήχου
«Το Μικρό ψάρι» (Ντίνος Κίττου, William Ed. Franck και Κώστας Φυλακτίδης)
Βραβείο Μακιγιάζ
«Νορβηγία» (Δώρα Νάζου)
Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Νορβηγία» (Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea)
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Μια Οικογενειακή Υπόθεση»
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου.