Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ, προαναγγέλλοντας ότι την «τύχη» του αγάλματος του Ιλισσού που ταξίδεψε στο Ερμιτάζ θα έχουν κι άλλα γλυπτά του Παρθενώνα.
«Είμαστε συζητήσεις και με άλλα μουσεία» δήλωσε στην Telegraph, δείχνοντας σαφέστατα ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ ανέφερε πως εδώ και έναν χρόνο διεξάγονται συζητήσεις με μουσεία του εξωτερικού που επιθυμούν να φιλοξενήσουν, με τη μορφή δανεισμού, κάποια από τα Γλυπτά. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν, ξεκαθάρισε, αλλά δεν ανάφερε ποια μουσεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς περί κυριότητας των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «απολύτως φυσιολογικό» το να αποφασίζει το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει τα γλυπτά σε ξένα ιδρύματα. Στην ερώτηση εάν τα γλυπτά θα μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα με τη μορφή δανεισμού, ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση αρνείτο να ζητήσει κάτι τέτοιο επειδή «υποστηρίζει ότι της ανήκουν».
«Εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα, τότε αυτό θα εξεταστεί όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις» είπε.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ απαξιώνει τις αντιδράσεις και τα επιχειρήματα των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, που από το 1982 και μετά ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι το άγαλμα του Ιλισσού μεταφέρθηκε στο Ερμιτάζ (σ.σ. θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου), ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι η Ελλάδα «θα έπρεπε να χαίρεται που δανείζουμε τα Γλυπτά».
Τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος είχε δηλώσει σε αυστραλιανή εφημερίδα πως το Βρετανικό Μουσείο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να εκτίθενται τα Γλυπτά, αφού στην Αθήνα «μπορούν να θεωρηθούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και στο Λονδίνο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου»…