Ανακοινώθηκαν την Τρίτη 13 Μαΐου από την Εταιρεία Συγγραφέων οι νικητές του «Βραβείου Γιάννη Βαρβέρη». Το ετήσιο βραβείο αφορά πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή και θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) με σκοπό να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας.Απονέμεται εφέτος για δεύτερη χρονιά.

Η τριμελής επιτροπή απονέμει ομόφωνα το φετινό βραβείο, από κοινούστην ποιήτριαΜαρία Κουλούρηγια τη συλλογή «Μουσείο Άδειο» (εκδόσεις Μελάνι) και στον ποιητήΠαναγιώτη Μηλιώτηγια τη συλλογή «Μια ανάσα δρόμο» (εκδόσειςArs Nocturna). Οι δύο ποιητές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2013.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής,και τα δυο βραβευμένα βιβλία, «παρά τις οφειλόμενες στις ιδιοσυγκρασιακές ιδιαιτερότητες των δημιουργών τους διαφορές, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη τεχνική αρτιότητα, και προσωπική αναζήτηση, στοιχεία που δημιουργούν κάθε ελπίδα για τη συνέχεια».

Η επιτροπή, αποτελούμενη από τους ποιητέςΚώστα Γ. Παπαγεωργίου και Θανάση Χατζόπουλοκαι την ποιήτριαΔήμητρα Χριστοδούλου, συγχαίρει θερμά όλους τους ποιητές και ποιήτριες της βραχείας λίστας (Δήμητρα Αγγέλου, Στέργια Κάββαλου, Ελευθερία Κυρίτση, Χαρά Ναούμ, Φάνη Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνα Σκουφή), επισημαίνοντας ότι το επίπεδο στο οποίο κινείται η σύγχρονη ελληνική ποίηση είναι αισθητά υψηλό.

Η απονομή του βραβείουθα γίνει τηνΠέμπτη 22 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ., στοΘέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69).

Το μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, ποιήτρια και ζωγράφοςΗρώ Νικοπούλουθα προσφέρει στη Μαρία Κουλούρη και στον Παναγιώτη Μηλιώτη από ένα έργο της στον καθένα, ενώ ηΑλίκη Βαρβέρη από ένα αντίτυπο της δίτομης συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του συζύγου της Γιάννη Βαρβέρη.