Παρίσι, αποστολή

Το 2012 θα μείνει στην Ιστορία ως μια από τις πιο εύρωστες χρονιές της γαλλικής κινηματογραφίας. Η δυναμική δυο ταινιών, του «Artist» και των «Αθικτων» ήταν αρκετή ώστε οι γαλλόφωνες ταινίες να σημειώσουν 144.1 εκατομμύρια εισόδων σε αίθουσες σε όλο τον κόσμο και να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ένα χρόνο αργότερα όμως, το 2013, οι είσοδοι μειώθηκαν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φτάνοντας μόλις στα 50 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο_ νούμερο που μεταφράζεται σε περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσα στις ταινίες που έκαναν αίσθηση την χρονιά που μας πέρασε ήταν το «Malavita» του Λικ Μπεσόν (η εμπορικότερη γαλλική παραγωγή το 2013 με παραπάνω από 5 εκατομμύρια εισόδους), η «Αγάπη» του Μίχαελ Χάνεκε (παραγωγή του 2012) αλλά και η «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών.
Οι παραπάνω πληροφορίες ειπώθηκαν στην τελευταία συνάντηση της Unifrance στο Παρίσι, το τετραήμερο 17 –20 Ιανουαρίου. Τα τελευταία χρόνια η Unifrance διοργανώνει ένα τετραήμερο γιορτής του γαλλικού κινηματογράφου παρουσιάζοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου της παραγωγής σε δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μιλήσουν με τους καλλιτέχνες. Η συνάντηση έγινε στο ξεονοδοχείο Grande International της πλατειάς Οπερά.
«Η ανοιχτή αγορά δεν ήταν πολύ καλή πέρσι» παραδέχθηκαν ο Ζαν Πιέρ Σαλόμ και η Ιζαμπέλ Τζιορντανό επικεφαλής της Unifrance. Οι δυο υπεύθυνοι επεσήμαναν επίσης το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την πτώση των πωλήσεων τανιών σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης. Παρ’ όλ’ αυτά, το 2013 ήταν μια εξίσου καλή χρονιά για το γαλλικό σινεμά σε ότι αφορά τα βραβεία και τις διακρίσεις. Εκτός από τον θρίαμβο της «Ζωής της Αντέλ», στις Κάνες βραβεύθηκε και το «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί για την ερμηνεία της Μπερενίς Μπεζό.
Οι δυο εκπρόσωποι της Unifrance ανέφεραν επίσης την πολύ καλή παρουσία των Γάλλων στα Οσκαρ που θα δοθούν σε λίγο καιρό. Το «L’ image manquante» του Ρίτι Παν, είναι μια συμπαραγωγή Γαλλίας –Καμπότζης που διεκδικεί το ξενόγλωσσο Οσκαρ και οι διευθυντές φωτογραφίας Φιλίπ Λε Σουρντ και Μπρουνό Ντελπονέλ συναγωνίζονται ως συνυποψήφιοι για τις δουλειές τους στις ταινίες «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κόεν και «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Βάι αντιστοίχως.
Ανάμεσα στις ταινίες που προβλήθηκαν στο εφετινό Ραντεβού και θα παιχθούν στην Ελλάδα είναι οι «Au bonheur des orges» του Νικολά Μπαρί με την Μπερενίς Μπεζό, η «Angelique» της Αριέλ Ζεϊτούν το «Chinese puzzle» του Σεντρίκ Κλαπίς με την Οντρέ Τοτού και τον Ρομάν Ντουρί, η ναυτική περιπέτεια «En solitaire» του Κριστόφ Οφεσντάιν με τον Φρανσουά Κλουζέ, το «Grand cebtral» της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, ο «Michael Kohlaas» του Αρνό Ντε Παγιέρ, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Πασκάλ Πλισόν «Sur le chemin de l’école» και η «Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ με την Σαρά Φορεστιέ.
«Εχουμε πολλούς νέους κινηματογραφιστές και τους στηρίζουμε» είπε στα εγκαίνια του φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας Ορελί Φιλιπετί. «Τα νούμερα της περσινής χρονιάς δεν ήταν καλά όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την ποικιλία και τον πλο΄’υτο του γαλλικού κινηματογράφου. Ο πολιτισμός είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας και το σινεμά ο καλύτερος πρεσβευτής στο εξωτερικό.»