Παράσταση για υποδίκους, ξένους κυρίως, μετανάστες, στις ελληνικές φυλακές; Ναι, βέβαια, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία: Ετσι συνέβη την περασμένη Παρασκευή, όταν η παραγωγή «Μια Γιορτή στου Νουριάν» του Βόλκερ Λούντβιχ παίχθηκε για τους τρόφιμους του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού, κατόπιν πρόσκλησης από τους εκπαιδευτικούς τους. Το θέμα και ο τρόπος που αποδίδεται μαζί με τα δύο χρόνια επιτυχίας στη σκηνή του Πορεία, στάθηκαν η αφορμή. Αλλωστε αυτό καθεαυτό το έργο διαθέτει ένα εξαιρετικά χρήσιμο και κατάλληλο υλικό κρατούμενους.
Στην πλειοψηφία τους ξένοι, από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και όχι μόνον, είναι ηλικίας από 21 ως 48 ετών. Πενήντα από τους θεατές ήταν από το Σχολείο (κυρίως υπόδικοι _αλλά και καταδικασμένοι), ενώ άλλοι προέρχονταν από τα θεραπευτικά τμήματα του ΚΕΘΕΑ.
Χρόνια στην Ελλάδα, οι περισσότεροι έχουν πια μάθει τη γλώσσα. Αν και στην αρχή αντιμετώπισαν με κάποια δυσπιστία την όλη εμπειρία που ξεκίνησε από τον διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κουρδαλλού, Γιώργο Ζουγανέλη, τελικά βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι. Και το κατάλαβαν πολύ καλά.
«Γιατί το έργο», όπως εξηγεί ο Γ, Ζουγανέλης, «μιλάει ακριβώς για τις δικές ζωές», επιβεβαιώνοντας τις σκέψεις τους για το τι σημαίνει πατρίδα και πως είναι δομημένες οι φυλές στη ζωή και στις φυλακές. «Με την παράσταση ταξίδεψαν και κατάλαβαν ότι μπορεί να συμβεί αυτό που μοιάζει αδύνατον: Η άρση των δυσκολιών συμβίωσης»….
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης επισημαίνει ότι «ήταν πολύ θερμή η υποδοχή, καθώς μας βοήθησαν να στήσουμε το σκηνικό και να φτιάξουμε τον χώρο». Το έργο, μια με θέμα τον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις και την πολιτισμική συμφιλίωση πέρασε το δικό της μήνυμα τους κρατούμενους αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους. Κι αν στο θέατρο Πορεία η παράσταση παίζει κυρίως για παιδιά και εφήβους, το συγκεκριμένο κοινό του Κορυδαλλού λειτούργησε εξαιρετικά _όπως συμβαίνει και με τους ενηλίκους θεατές.
Με μια θεματική «δύσκολη και φορτισμένη», το έργο, λέει ο σκηνοθέτης «φέρνει στο προσκήνιο τα παιδιά που με την αυθόρμητη απλή λογική τους γελοιοποιούν και ξεμπροστιάζουν τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό των μεγάλων. Είναι δηλαδή ένα έργο που τάσσεται κατ’ εξοχήν με τον αδύναμο απέναντι στον ισχυρό, και δείχνει πως τα παιδιά με το χιούμορ τους και την διαλεκτική τους περιγελάνε τους ενήλικες και δίνουν λύσεις στα πιο σύνθετα κοινωνικά ζητήματα και παρεξηγήσεις».
Από την περασμένη Παρασκευή, ως σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, οι κρατούμενοι συνεχίζουν να συζητούν για τη θεατρική τους εμπειρία: «Καθημερινές αναφορές γίνονται γιατί αυτή είναι η καθημερινότητά τους», καταλήγει ο διευθυντής και εκπαιδευτικός Γιώργος Ζουγανέλης, που συνεχίζει το έργο του κάτω από δύσκολες συνθήκες.
«Μια γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludvig.
Σκηνοθεσίας Παντελής Δεντάκης & Βασίλης Κουκαλάνι.
Παίζουν: Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Δάμπασης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πολυξένη Ακλίδη.
Σκηνοθεσίας Παντελής Δεντάκης & Βασίλης Κουκαλάνι.
Παίζουν: Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Δάμπασης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πολυξένη Ακλίδη.
Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 – Πλατεία Βικτωρίας), τηλ. 210.8210991 & 210.8210082 (www.poreiatheatre.com)
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» επίσης του Volker Ludvig
Εισιτήρια: 8 ευρώ