Μετά από δέκα τέσσερα χρόνια που ήταν κλειστό, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδίδεται στο κοινό του. Τελικά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Η τελετή θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τριήμερης διάρκειας και εορταστικής ατμόσφαιρας, όπως αρμόζει.
Video, μουσική, θέατρο, τραγούδια, έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνονται στον τριήμερο εορτασμό των εγκαινίων που επιμελείται ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ η σκηνογράφος Εύα Νάθενα έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης.
«Τραγουδώντας τον Πειραιά»
Φαίνεται πως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, εκτός από το ίδιο το θέατρο φυσικά, που φωταγωγημένο θα υποδεχθεί τους καλεσμένους του, θα είναι μια πρωτότυπη προβολή που θα πραγματοποιηθεί επάνω στο ίδιο το κτίριο. Ενα μικρής διάρκειας video art θα αναπαριστά όλη την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου, ξεκινώντας από τη δημιουργία του και φθάνοντας ως το σήμερα. Σαν μια προβολή του θεάτρου πάνω στον εαυτό του… Κι όλο αυτό ενώ η μπάντα του δήμου θα παίζει μουσική στην πλατεία έξω από το θέατρο.
Εντός, τώρα, και επί σκηνής θα έχει πάρει θέση η παράσταση «Τραγουδώντας τον Πειραιά», με τη συμμετοχή δέκα γνωστών ηθοποιών _ανάμεσά τους ο Γιάννης Μπέζος, η Ελένη Κοκκίδου, ο Δημήτρης Λιγνάδης. Εκαστος θα πει κι ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι στα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Ακόμα θα προβληθεί ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και τις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί. Η δεύτερη μέρα του εορτασμού περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας για το λιμάνι και συναυλία από κουαρτέτο εγχόρδων ενώ το τριήμερα θα κλείσει με τη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου.
Το πρόγραμμα της σεζόν
Ο Τάκης Τζαμαργιάς, ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πειραιώτης και ο ίδιος, σχεδιάζει, εδώ και καιρό, το πρόγραμμα της τρέχουσας σεζόν. Με στόχο να συνδυάσει το χθες και το σήμερα, βρίσκοντας παράλληλα έναν κώδικα επικοινωνίας με το ντόπιο έμψυχο στοιχείο, βάζει πλώρη με εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες. «Ολη η λαχτάρα μου είναι να λειτουργήσει το θέατρο και να βρει έναν σταθερό βηματισμό. Να αποφύγει τις παθογένειες του παρελθόντος», επισημαίνει, και «να το νιώσουν δικό τους οι Πειραιώτες».
Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού αναμένεται να είναι από τις πρώτες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του θεάτρου. Μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, η πολυπληθής παράσταση του ομηρικού έπους θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με μειωμένη διάρκεια.
Για τη συνέχεια προγραμματίζονται: Ο «Αμλετ» του Σαίξπηρ από τον Αιμίλιο Χειλάκη καθώς και η βασισμένη στο βιβλίο «Εκ Πειραιώς» του Διονύση Χαριτόπουλου θεατρική παράσταση. Με την υπογραφή του Νίκου Μαστοράκη, τόσο στη θεατρική διασκευή όσο και στη σκηνοθεσία, η μεγάλη αυτή παραγωγή –τοιχογραφία του Πειραιά, που αν δεν προλάβει να κάνει πρεμιέρα την τρέχουσα χρονιά, θα ανοίξει τη σεζόν 2014-2015, αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Από μουσικής πλευράς τώρα, το παρών θα δώσει Καμεράτα με συναυλία της σε συνεργασία με ξένους σολίστ, ενώ τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται να ανέβει ο «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ. Μέσα στον χειμώνα του 2014 σχεδιάζεται και η συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τον Θόδωρο Αμπαζή της «Οπερας της Πεντάρας» των Μπρεχτ-Βάιλ. Εχουν κληθεί, επίσης για να συνεργασθούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και η ομάδα «Οι Οπερες των Ζητιάνων», ενώ μια πρώτη επαφή των μικρών θεατών με τις τεχνικές του λυρικού θεάτρου θα γίνει μέσα από την «Οπερα των φαντασμάτων» που ετοιμάζεται. Τέλος, ανάμεσα στους στόχους είναι και η σύνδεση του θεάτρου με τους άλλους χώρους του Πειραιά, όπως το μουσείο και το λιμάνι.
Για την ιστορία…
Να θυμίσουμε ότι η ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου και η θεμελίωση τον Ιούνιο του 1884 από τον δήμαρχο Α. Σκυλίτση. Τον Απρίλιο του 1895 έγιναν τα εγκαίνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου. Με πρότυπο το Theatre de l’ Odeon, στο Παρίσι, το Δημοτικό του Πειραιά κατασκευάστηκε σε μια πιο απλοποιημένη μορφή αλλά με πολλούς βοηθητικούς χώρους. Καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, το κτίριο γνώρισε διάφορες χρήσεις _καθώς ακόμα και πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλοιώσεις. Η πρώτη ανακαίνισή έγινε το 1926, ενώ ακολούθησαν, μεταπολεμικά, εκτενείς ανακαινίσεις (1946, 1955, 1962) ενώ η πλέον ριζική είναι εκείνη του 1967-΄68.