Σε μια σύντομη τελετή απονεμήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς της Βουκουρεστίου τα βραβεία του 19ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.
Λίγο αργότερα η αυλαία της εφετινής διοργάνωσης έπεσε με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Η ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, παρουσία της γαλλίδας ηθοποιού με ελληνικές ρίζες Αντέλ Εξαρχόπουλος η οποία πρωταγωνιστεί.
Σε ότι αφορά το διαγωνιστικό τμήμα η ταινία «Ραντεβού μετά τα μεσάνυχτα» («Les rencontres d’apres minuit») είναι η μεγάλη θριαμβεύτρια αφού απέσπασε την Χρυσή Αθηνά. Στην ταινία του Γιαν Γκονζάλες, η κλασική γαλλική διανόηση «παντρεύεται» τα ανατολίτικα παραμύθια και τη σεξουαλική λογοτεχνία, ενώ ακόμα και ο πρώην άσος της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ Ερίκ Καντονά (που ακολουθεί πλέον καριέρα στον κινηματογράφο) φορά προσθετικό πέος!
Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στο βρετανικό «Stand Clear of the Closing Doors» («Προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας») του Σαμ Φλάισνερ που ασχολείται με το φαινόμενο του αυτισμού και το βραβείο σεναρίου στο «Κορίτσι της επανάστασης» («La Fille de 14 Juillet»), γαλλική ταινία του Αντονίν Περετζατκό όπου το χιούμορ των αμερικανικών ταινιών της δεκαετίας του 1920 συναντά την γαλλική νουβέλ βαγκ της δεκαετίας του 1960.
Στο τμήμα Music & Film την Χρυσή Αθήνα πήραν τα καναδέζικα «Ηλεκτρικά Κύματα» («Le Chant des Ondes») της Καρολίν Μαρτέλ, η ιστορία ενός πολύ παράξενου μουσικού οργάνου και τέλος το κοινό έδωσε το βραβείο του στην αμερικανική ταινία «Short Term 12» του Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια δυο συμβούλων σε ίδρυμα όπου φιλοξενούνται παιδιά με ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά να βοηθήσουν ένα ψυχολογικά ταλαιπωρημένο κορίτσι.
Στις μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες ο Έκτορας Λυγίζος μετρά ένα ακόμη βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για την ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (βραβείο σκηνοθεσίας), ενώ για την ίδια ταινία βραβεύθηκε και ο πρωταγωνιστής της, Γιάννης Παπαδόπουλος. Η Μαρία Γεωργιάδου κέρδισε το βραβείο ερμηνείας για την ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?».
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς και μέλη οι Μαρία Δρανδάκη (παραγωγός), Μαρία Κατσουνάκη (δημοσιογράφος), Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδιστής) και Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (σκηνοθέτης). Ευχάριστη σύμπτωση το γεγονός ότι ο Δ. Πιατάς υποδύθηκε τον πατέρα της Γεωργιάδου στο «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους!».
Ελληνικές μικρού μήκους
Όπως πέρσι έτσι και εφέτος οι ταινίες μικρού μήκους ήταν πάρα πολλές στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, λόγος για τον οποίο οι διοργανωτές αποφάσισαν την αύξηση των βραβείων ούτως ώστε να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό ταινιών του τμήματος (73 ταινίες από πάνω από 200 συμμετοχές).
Οι περισσότεροι από τους βραβευθέντες μάλιστα, είχαν μόλις βραβευτεί και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας που πραγματοποιήθηκε ενώ διεξαγόντουσαν οι Νύχτες Πρεμιέρας. Αναλυτικότερα τα βραβεία που απονεμήθηκαν:
Εχοντας έρθει με τις δάφνες της καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας από το φεστιβάλ Δράμας, το «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου ήταν η μεγάλη νικήτρια ταινία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους στις Πρεμιέρας. Κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ που το συνοδεύει.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Στο Κατώφλι», της Αναστασίας Κρατίδη που επίσης διακρίθηκε στη Δράμα και το τρίτο Βραβείο στην ταινία «Νικολέτα» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν που είχε μόλις κερδίσει το βραβείο σπουδαστικής ταινίας στην Δράμα (δείτε θέμα του Βήματος ).
Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε η ταινία «Dead End» της Τώνιας Μισιαλή, που επίσης είχε βραβευθεί στην Δράμα ενώ οι Ζήσης Κοκκινίδης και Ίωνας Παπασπύρου τιμήθηκαν για το σενάριό τους για την ταινία «Δεν είμαι τώρα εδώ». Και ναι, οι δυο τους είχαν επίσης βραβευτεί στη Δράμα.
Τέλος τρεις ειδικές μνείες δόθηκαν στις ταινίες «Lea» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, «Dust» του Θανάση Τσιμπίνη και «Boil» της Ήρας Ντίκα.
Η κριτική επιτροπή στις μικρού μήκους αποτελούνταν από τους κ.κ. Θάνο Αναστόπουλο (πρόεδρος), Αλεξάνδρα Μπουσίου, Κατερίνα Φιλιώτου, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Λήδα Γαλανού.