Αν και η θεατρική χρονιά προμηνύεται πλούσια, το φθινόπωρο ξεκινά, ως είθισται, με επαναλήψεις της σεζόν που πέρασε: οι πιο επιτυχημένες παραστάσεις επιστρέφουν για να τις δουν όσοι τις έχασαν, κάνοντας έτσι μια δυναμική είσοδο, ένα καλό ποδαρικό.
  • Στο Εθνικό Θέατρο ξεκινούν οι παραστάσεις τεσσάρων έργων που παίχτηκαν με επιτυχία την περασμένη σεζόν. Πρόκειται για τους «Θεατές» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με τους Στεφανία Γουλιώτη, Νικόλα Παπαγιάννη, Αλκηστη Πουλοπούλου, Νίκο Ψαρρά και για το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού στην παράσταση της Εφης Θεοδώρου. Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος.
  • Στη συνέχεια θα επανέλθει η μεγάλη επιτυχία της τριλογίας του Ευγένιου Ο’ Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαπα, Χρήστο Λούλη, Θέμιδα Μπαζάκα, Ακύλλα Καραζήση, Χρήστο Στέργιογλου, Μάγια Λυμπεροπούλου. Η παράσταση θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την «Γκόλφω» του Περεσιάδη από τον Νίκο Καραθάνο, με τον ίδιο και τους Λυδία Φωτοπούλου, Εύη Σαουλίδου, Γιάννη Βογιατζή, Αλίκη Αλεξανδράκη, Χάρη Φραγκούλη, Αγγελο Παπαδημητρίου κ.ά.
  • Παίχτηκε για πέντε παραστάσεις και επιστρέφει για άλλες δέκα στον ίδιο χώρο, τη σκηνή της οδού Πειραιώς 260, προτού πάρει τον δρόμο για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Πρόκειται για την «Ιλιάδα» του Ομήρου από τον Στάθη Λιβαθινό, στη μετάφραση του Δ. Ν. Μαρωνίτη (ως τις 22/9). Με τους Δημήτρη Ημελλο, Βασίλη Ανδρέου, Νίκο Καρδώνη, Μαρία Σαββοπούλου, Γεράσιμο Μιχελή, Γιώργο Χριστοδούλου.
  • Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινούν επίσης: «Julius» του Κωνσταντίνου Χαντζή από την ομάδα Χρώμα, με την Αγλαΐα Παππά και τον Γιάννη Χαρτοδιπλωμένο, στον χώρο «Προσωρινός» της οδού Δεινοκράτους.
  • Στο Ανεσις ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επιστρέφει με το έργο «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκριν» του Τζεφ Μπάρον που σκηνοθετεί και παίζει ο Τάσος Ιορδανίδης.
  • Ο Δάνης Κατρανίδης παρουσιάζει και πάλι στο Πόλη Θέατρο το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη. Μαζί με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και τους Χρύσα Παπά και Παναγιώτη Εξαρχέα.
  • Αλλά και δύο μιούζικαλ επιστρέφουν –και τα δύο στο Παλλάς: Απόψε, Πέμπτη, έχει πρεμιέρα το «Σικάγο» που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής και στο οποίο παίζουν ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Κώστας Βουτσάς, ενώ θα ακολουθήσουν οι «Δαίμονες» του Νίκου Καρβέλα με την Αννα Βίσση, την Εβελίνα Παπούλια και τον Παναγιώτη Πετράκη, στη σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.
Στη Θεσσαλονίκη
  • «Ο Βυσσινόκηπος» του Αντον Τσέχοφ επιστρέφει από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος κ.ά.
  • Προς Βορρά ανεβαίνουν δύο έργα του Ντάριο Φο. Πρόκειται για την «Κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» που συνεχίζει για πέμπτη σεζόν ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Σε δική του σκηνοθεσία το έργο του νομπελίστα ιταλού συγγραφέα θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Οκτωβρίου στο θέατρο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα κατέβει και πάλι στην Αθήνα, στη σκηνή του Κάππα. Μαζί με τον Σπύρο Παπαδόπουλο παίζουν οι Χρήστος Μπίρος, Τάσος Γιαννόπουλος, Στέλιος Πέτσος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου.
  • Τέλος, στο θέατρο Αυλαία, για δύο μόνο εβδομάδες, από τις 18 Σεπτεμβρίου, θα παίζεται το εξαιρετικό «Mistero Buffo» που σύστησε πέρυσι η ομάδα Επτάρχεια του Θωμά Μοσχόπουλου: Αργύρης Ξάφης, Αννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδη, Κώστας Μπερικόπουλος. Ενα σπάνιο παζλ κειμένων και ερμηνείας.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 12 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus