«Είμαι ευτυχής που στο τρένο της Βουλής ο Σύριζα έχει φτάσει να είναι δεύτερος. Ισως προχωρήσει λίγο περισσότερο και γίνει και… μηχανοδηγός αλλά οι ράγες θα παραμένουν πάντα χαραγμένες από την τρόικα. Μόνο αν αλλάξουμε τις ράγες θα μπορέσουμε να σωθούμε…».
Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 16 Ιουλίου στο Ιδρυμα Κακογιάννης με αφορμή την ταινία του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» με την υποβλητική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν, όπως είναι φυσικό, επικεντρωμένη στο πρόσωπο του Ελληνα συνθέτη ο οποίος βρέθηκε στο πάνελ των ομιλητών και μίλησε με πάθος για την ανάγκη ανεξαρτησίας της χώρας μας που έχει μεταμορφωθεί σε προτεκτοράτο. Και η αφορμή ήταν μάλλον επίκαιρη αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταινία με τη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα είναι «ένας ύμνος στον αγώνα ανθρώπων και λαών για ανεξαρτησία και ελευθερία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συνθέτης.
Πρόκειται για μια ταινία που ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό μύθο με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της Α’ χορεύτριας του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μαρίας Κουσουνή, τη χορογραφία του Τζανέλα και την ερμηνεία της μουσικής του Θεοδωράκη από τη Μουσική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης. Εξι σολίστες χορευτές εμφανίζονται σε μια μείξη από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο εκφραστικό χορό συνυφασμένο με εικόνες από εξεγερμένους και κουκουλοφόρους νεαρούς, βαριά οπλισμένους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς… Η σύνδεση είναι προφανής: όπως η Μήδεια του Ευριπίδη σπαράζει διότι οι προδοσίες των άλλων την οδήγησαν στο πιο αποτρόπαιο έγκλημα, τη σφαγή των παιδιών της από την ίδια, έτσι και η σύγχρονη Ελλάδα – θύμα οδηγείται να σκοτώνει η ίδια το μέλλον των παιδιών της.
«Πληρώνουμε εμείς τις σπουδές των παιδιών μας για να τα απορροφούν οι… Γερμανοί», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέροντας ότι οι φόροι που πληρώνουν σήμερα οι ΄Ελληνες πολίτες δεν καταβάλλονταν ούτε στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ούτε καν την εποχή της παντοκρατορίας των Ρωμαίων. Κατά τον έλληνα μουσικοσυνθέτη η Ελλάδα δεν έχει σήμερα ούτε τη δική της άμυνα, ούτε ούτε τη δική της οικονομία, ούτε καν τον δικό της πολιτισμό λόγω της επίθεσης του Διεθνούς Οικονομικού Συστήματος που γίνεται ενάντια σ’ όλη την Ευρώπη. «Φανταστείτε μια Ευρώπη του πολιτισμού, της αφθονίας και της ειρήνης. Μια τέτοια Ευρώπη δεν θα άφηνε ποτέ τους Αμερικάνους να σκότωναν χωρίς εμπόδιο στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. Γιατί να το ξέρετε: ο μεγαλύτερος εχθρός των Αμερικάνων είναι οι Ευρωπαίοι…», ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο μουσικοσυνθέτης που δηλώνει για δεκαετίες «έφιππος στο άλογο της αντίστασης» είχε να κάνει και ευθείες βολές σε πρόσωπα και θεσμούς. Αναφέρθηκε στους Ελληνες που πληρώνουν φόρους «για να χτίζει σπίτια ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος», αλλά και στο Φεστιβάλ Αθηνών και τον Πρόεδρό του, κ. Γιώργο Λούκο διότι ο Μίκης «είναι κομμένος», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ολοι μιλάνε για τον κ. Λούκο. Δεν τον ξέρω τον κύριο…», ανέφερε ο Θεοδωράκης. «Μετά από 70 χρόνια δράσης είμαι κομμένος…».
Για τον ίδιο, τέλος, είναι εξευτελισμός για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία η ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. «Είναι καρκίνωμα», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Αν ήμουν βουλευτής δεν θα καθόμουν καθόλου στα ίδια έδρανα μαζί τους».
Σύμφωνα με τον ελληνα μουσικοσυνθέτη, η ταινία κορυφώνεται τα τελευταία 10 λεπτά. «Δείτε τη φοβερή σκηνή με την κραυγή που την ακολουθεί η σταύρωση. Η Μήδεια προσπαθεί να σταθεί όρθια. Πέφτει ξανά και ξανά. Ομως στο τέλος κάθεται πάνω στο σκάφος, την Αργώ, το σύμβολο των παθών της. Ορθώνει με περηφάνια το κορμί της. Γυρίζει αργά το πρόσωπό της και ατενίζει με αξιοπρέπεια και δύναμη εχθρούς και φίλους σαν να λέει: «Είμαι εδώ. Ακέραιη. Νικήτρια του χρόνου. Είμαι η Ελλάδα! «».
Παρόντες στο πάνελ ήταν επίσης ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης της εταιρείας New Star, η 15χρονη ηθοποιός Μπέλα Ελμαν που κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο παίζοντας την αθωότητα, τον ίδιο της τον εαυτό, και ο σκηνοθέτης, Αστέρης Κούτουλας. «Ηθελα να κάνω ένα άκρως συναισθηματικό φιλμ», ανέφερε ο τελευταίος σημειώνοντας την προσπάθεια του να καταγράψει φιλμικά το συναίσθημα της μουσικής και της κίνησης.
Το σενάριο της ταινίας είναι του Αστέρη και της Ινας Κούτουλα, η φωτογραφία του Μιχάλη Γερανιού και η παραγωγή του Αστέρη Κούτουλα και του Κλάους Σάλγκε. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κουσουνή (Μήδεια), Μπέλα ΄Ελμαν (Αθωότητα), Ντανίλο Ζέκα (Ιάσονας) κ. α. Η ταινία προβάλλεται από την Πέμπτη 18 Ιουλίου στους κινηματογράφους.
Η Επίσημη Πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στον κινηματογράφο Τριανόν (ώρα 20:00) παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, του σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα, και των συντελεστών της ταινίας.
Ο πιανίστας Στέφανος Κορκολής θα ερμηνεύσει στο πιάνο γνωστές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.