Η ανασκαφική περίοδος έχει αρχίσει αλλά οι άδειες ανασκαφής που δίνει η Τουρκία στους ξένους αρχαιολόγους ειδικά στους Γερμανους, δεν έχουν ακόμη δοθεί. Τόσο μάλιστα, που πολλοί υποπτεύονται, ότι η πολιτική και ο εθνικισμός έχουν παίξει και εδώ το ρόλο τους.
Την «καταγγελία» κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel μέσω ενός ρεπορτάζ στο 35ο Ετήσιο Συμπόσιο Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας στην Μούγκλα της νότιας Τουρκίας, όπου οι γερμανοί αρχαιολόγοι φαίνεται ότι κάθονταν… στα κάρβουνα. Ο λόγος, ότι η τουρκική κυβέρνηση στην Αγκυρα δεν έχει δώσει ακόμη τις ετήσιες άδειες για ανασκαφές, από τις οποίες όμως εξαρτάται εκτός των άλλων και η σταδιοδρομία των επιστημόνων.
Κι εδώ να σημειωθεί ότι πολλές από τις ανασκαφές που γίνονται στην Τουρκία αφορούν αρχαίες ελληνικές θέσεις.
Οι Γερμανοί όμως, έχουν λόγο να ανησυχούν. Οι καθυστερήσεις μπορεί να είναι μία απάντηση στις δηλώσεις του επικεφαλής του πρωσικού Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς Hermann Parzinger ο οποίος πριν από ένα χρόνο περίπου είπε, ότι «η Τουρκία δεν διαθέτει ένα καθιερωμένο σύστημα για τη διατήρηση των αρχαιολογιικών ευρημάτων» και ότι η πολιτιστική κληρονομιά «είναι το τελευταίο πράγμα που σκέπτονται».
Σε απάντηση ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Omer Celik, δήλωσε στο Spiegel επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, ότι ορισμένες γερμανικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τουρκία είναι πρόχειρες ενώ οι αρχαιολόγοι αφήνουν τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς να τους αποκαταστήσουν. Από την άλλοι όμως οι ξένοι αρχαιολόγοι κατηγορούν την Τουρκία ότι καταστρέφει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να κάνει διάφορα σύγχρονα έργα!
Ολα αυτά πάντως κρύβουν πίσω τους την μακρά διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας σχετικά με την προέλευση των αρχαιοτήτων που γεμίζουν γερμανικά μουσεία. Πολλά από τα εκθέματα αυτά βέβαια είναι αρχαία ελληνικά, που εκλάπησαν ή με κάποιο άλλο αμφισβητούμενο τρόπο βρέθηκαν στη Γερμανία, υπάρχουν όμως και προϊστορικά καθώς και κάποια οθωμανικά αντικείμενα.