Αν ένα ιστορικό καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι δύσκολο να συντηρηθεί, αυτό δεν είναι άλλο από το εικονογραφημένο βιβλίο. Με την έκθεσή του στο ήλιο και στο φως, το χαρτί σταδιακά αποσυντίθεται και τα χρώματα εξασθενούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Το άσμα των νεκρών», τα χειρόγραφα ποιήματα του Πιερ Ρεβερντί με τις 124 χειρόγραφες λιθογραφίες του Πάμπλο Πικάσο στη μια και μοναδική συνεργασία του στα «Μεγάλα Βιβλία» του Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ. Το αλλοτινό έντονο κόκκινο έχει πλέον γίνει πορτοκαλί και εξασθενεί ολοένα και περισσότερο…
Γι’ αυτόν τον λόγο η συντήρηση των βιβλίων καλλιτεχνών της θαυμαστής συλλογής του ελληνικής καταγωγής τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ που βρισκόταν στο ομώνυμο Μουσείο – Βιβλιοθήκη στη Μυτιλήνη ήταν έργο σημαντικό και αναγκαίο. ΄Εργο που, όταν το Μουσείο μπήκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ το 2012 για να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό ανακαινισμένο εσωτερικά και εξωτερικά, ανέλαβε το προσωπικό των εργαστηρίων χαρτώων αντικειμένων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Και ως αντίδωρο, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε άδεια στο μουσείο να εκθέσει 350 έργα απ’ αυτά που συντηρήθηκαν. Μεταξύ αυτών έργα μεγάλων καλλιτεχνών που εικονογράφησαν βιβλία της συλλογής Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ. «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Τεριάντ: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Λε Κορμπιζιέ κ. α.», λοιπόν, είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με σκοπό να αναδειχτεί η εργασία συντήρησης και να διαφημιστεί η επικείμενη ανακαίνιση του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη.
«Στο Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενούνται περίπου 350 έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ (1897 – 1983)», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη η αναπληρώτρια διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, κ. Φαίδρα Καλαφάτη. «Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943 – 1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα. ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο έως την τελευταία σελίδα».
Τον λόγο πήρε επίσης η γενική γραμματέας Πολιτισμού, δρ. Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για την αποκατάσταση του Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ στη Μυτιλήνη. «Το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 20007 -2013, με προϋπολογισμό 2.050.000 ευρώ και υλοποιείται με αυτεπιστασία από τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού». Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη «μόνο ανακούφιση μπορεί να αισθάνεται κανείς για την αποκατάσταση τόσο σημαντικών έργων».
Εκ μέρους του Μουσείου Τεριάντ μίλησε ο διευθυντής του κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος και οι συνεργάτες του, αναφέροντας ότι το Μουσείο Τεριάντ προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του και να επανεκθέσει τις συλλογές του το φθινόπωρο του 2013. «Καλύτερα να χαθεί μια σεζόν παρά να μην ολοκληρωθεί με τον σωστό τρόπο η διαδικασία επανέκθεσης και αποκατάστασης του κτιρίου που, σημειωτέον, «απλώνεται» σε άλλα 350 τετραγωνικά μέτρα εκτός των 820 τ. μ. που καταλάμβανε εξαρχής», ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Μανιατόπουλος για τη χρονική αναβολή των εγκαινίων που είχε αναφερθεί ότι θα γίνονται ήδη από το Φεβρουάριο του 2013. Το νέο Μουσείο Τεριάντ στη Βαρειά της Μυτιλήνης θα έχει τρία επίπεδα, θα συμπεριλαμβάνει πωλητήριο και βιβλιοθήκη και αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο τουριστικής έλξης της Μυτιλήνης. «Το μόνο που απομένει είναι να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό», μας λέει ο κ. Μανιατόπουλος που έχει επωμισθεί, όπως αναφέρει, πολλά καθήκοντα. «Εκ μέρους του υπουργείου πήραμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει».
Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτριά της, ιστορικό τέχνης, Ιωάννα Αλεξανδρή. Η έκθεση που είναι υποδειγματικά στημένη στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου αναδεικνύει την εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ μέσα από έργα μύθων του 20ου αιώνα: Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Λε Κορμπιζιέ, Μιρό και άλλων. Η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 25 Αυγούστου 2013.
Info:
«Βιβλία Καλλιτεχνών της συλλογής Τεριάντ: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Λε Κορμπιζιέ κ. α.», Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
19 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου, www.byzantinemuseum.gr