Είναι νέα, όμορφη, με πτυχία και έχει αναλάβει να προστατέψει την υπό συνεχή απειλή, πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου από λαθρανασκαφείς και αρχαιοκάπηλους. Η τριαντάχρονη αρχαιολόγος δρ Μόνικα Χάνα με μεγάλη ήδη φήμη στην Αίγυπτο για την δραστηριοποίησή της στην προστασία των αρχαιοτήτων αφ΄ ενός και αφ΄ετέρου στην ευαισθητοποίηση των συμπατριωτών της ώστε να αντιληφθούν το ρόλο και την υποχρέωσή τους απέναντι στην κληρονομιά τους θεωρείται από αιγύπιους και ξένους αρχαιολόγους που εργάζονται στη χώρα ως επαναστάτρια! Κι αυτό, γιατί δεν περιορίζεται μόνον στις καταγγελίες εκ του μακρόθεν και στις συζητήσεις στην τηλεόραση με κυβερνητικούς αξιωματούχους _για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς πάντα _ αλλά οδηγεί τους δημοσιογράφους σε λεηλατημένες αρχαιολογικές θέσεις ώστε να έχουν άμεση γνώση ενώ καταγγέλλει εκείνους που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις. Ολα αυτά όμως, όχι χωρίς κίνδυνο, αφού φαίνεται ότι πραγματικά έχει ενοχλήσει το δίκτυο των αρχαιοκαπήλων, που ζουν πουλώντας αρχαιότητες.
Πολλά άτομα, το ένα εκ των οποίων οπλισμένο την απείλησαν τελευταία, καθώς βρισκόταν για έρευνα στο αρχαίο νεκροταφείο της περιοχής Abu Sir Al Malaq. Κι όπως ανέφερε η ίδια «Ακουσα έναν άνδρα να λέει, χτύπα την και πάρε την φωτογραφική της μηχανή». Εκείνη ωστόσο πρόφθασε να κρύψει την κάρτα μνήμης στο πουκάμισό της και ύστερα από 45 λεπτά την άφησαν να φύγει. «Οι ντόπιοι, οι οποίοι μετέχουν στην λεηλασία των αρχαιοτήτων, δεν θέλουν τις φωτογραφίες εκεί έξω, γιατί τότε οι επιχειρήσεις τους σταματούν», εξηγεί.
Ειδικά μάλιστα σ΄ αυτό το νεκροταφείο φαίνεται πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Η ίδια την περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα: «Βλέπεις τα σκυλιά να παίζουν με ανθρώπινα οστά, παιδιά να ψάχνουν για αγγεία και ζωγραφισμένες σαρκοφάγους ενώ μπορεί να βρεις και ολόκληρα τμήματα από μούμιες ανακατεμένα με όλα αυτά. Είναι πολύ μακάβριο», λέει.
Αλλά οι απειλές δεν σταματούν. Ενας αστυνομικός είπε σε θείο της, ότι θα πρέπει να σταματήσει, επειδή ενοχλεί πραγματικά σημαντικούς άνθρωπους! Επίσης λαμβάνει συχνά απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις και ύβρεις, ότι παίρνει χρήματα από ξένους και ότι κάνει ό,τι της λένε ή ότι είναι μία φιλόδοξη που ενδιαφέρεται για την δική της προβολή. Αλλωστε και η ίδια παραδέχεται ότι μπορεί να διακινδυνεύει την καριέρα της κι ότι μπορεί στο μέλλον να μην της παρέχει το υπουργείο άδεια ανασκαφής…
Η Μόνικα Χάνα αποφοίτησε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο με πτυχίο στην Αιγυπτιολογία και την Χημεία στην Αρχαιολογία, στη συνέχεια πήρε υποτροφία για μεταπτυχιακό στη διδασκαλία των Αγγλικών, έκανε το διδακτορικό της στις αρχαιολογική επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Humbolt του Βερολίνου.
Η αγάπη της για την αρχαιολογία άρχισε από τα μαθητικά χρόνια, όταν, σε ηλικία 14 χρονών πήγε σχολική εκδρομή στο μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο. Μπήκε κρυφά στο εργαστήριο μουμιοποίησης, όπου είδε τον διευθυντή να εργάζεται και ενθουσιασμένη, τον ρώτησε αν θα μπορούσε να βοηθήσει. Πράγματι άρχισε να κάνει εθελοντική εργασία δύο φορές την εβδομάδα μετά το σχολείο ενώ ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στην αποκατάσταση μιας μούμιας. Συγκεκριμένα μάλιστα στην συντήρηση των ποδιών του φαραώ Τούθμοσι 3ου !
Σήμερα η Χάνα συνεργάζεται με τρεις ομάδες για την παρακολούθηση των αρχαιολογικών χώρων ενώ προχωρεί στη δημιουργία ιστοσελίδας που θα επιτρέπει στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, να αναφέρουν ανωνύμως κατεστραμμένες αρχαιοτήτων. Οπως εξάλλου λέει η ίδια οι ξένοι αρχαιολόγοι φοβούνται, ότι αν μιλήσουν θα χάσουν τις άδειές τους και οι επιθεωρητές αρχαιοτήτων που θα ανέφεραν τις λεηλασίες είναι συνήθως ανύπαρκτοι. «Αν οι εμείς Αιγύπτιοι δεν μπορούμε να προστατέψουμε την κληρονομιά μας, ποιος θα το κάνει;», λέει.