Το διαδίκτυο έχει δώσει τεράστια ώθηση στην αγορά σπάνιων βιβλίων. Αυτή τη διαπίστωση μοιράστηκε ο Μάθιου Χέιλι, υπεύθυνος βιβλίων, χειρογράφων και φωτογραφιών στον οίκο δημοπρασιών Bonhams στο Λονδίνο, με τους ακροατές του στο ετήσιο λογοτεχνικό Hay Festival που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην κωμόπολη Hay-on-Wye στην Ουαλία.
Όπως εξήγησε ο λονδρέζος δημοπράτης, η αύξηση των διαθέσιμων καταλόγων online και η δυνατότητα αναζήτησης στο απόθεμα των βιβλιοπωλείων μέσω του διαδικτύου σημαίνει ότι περισσότεροι συλλέκτες ενημερώνονται πλέον για την εμφάνιση μιας σπάνιας έκδοσης στην αγορά. «Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την εντοπίσουν και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των σπάνιων και μοναδικών βιβλίων εκτινάσσεται στα ύψη».
Την ίδια στιγμή αυξάνεται, όπως αποκάλυψε, μια διαφορετική αγορά που δεν ενδιαφέρεται απαραίτητα για σπάνια και πολύτιμα βιβλία αλλά για βιβλία «αλλόκοτα», για βιβλία πολύ εξειδικευμένα ή βιβλία συγκεκριμένης, στενής θεματολογίας.
Εκεί που υπάρχει εμπορική συρρίκνωση είναι στα βιβλία μέσης κατηγορίας, ανέφερε, βιβλία που κυμαίνονται σε τιμές από 100 ως 1000 στερλίνες, τα οποία μολονότι είναι σπάνια δεν είναι μοναδικά, λόγου χάριν πρώτες εκδόσεις σημαντικών έργων. Εδώ το διαδίκτυο έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στις πωλήσεις, διότι «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν άλλα αντίτυπα στο διαδίκτυο ευκολότερα από ό,τι στο παρελθόν, πράγμα που ρίχνει τις τιμές των βιβλίων αυτών».
Παρότι η αγορά σπάνιων βιβλίων είναι ανθηρή, το μέλλον των βιβλιοπωλείων που πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία προδιαγράφεται δυσοίωνο. «Τα παλαιοβιβλιοπωλεία κλείνουν με ταχύτατους ρυθμούς το ένα μετά το άλλο και φοβάμαι ότι η εποχή που χαζεύαμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων μεταχειρισμένων βιβλίων και ανακαλύπταμε με χαρά κάποιο βιβλίο που δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχε έφτασε στο τέλος της», είπε ο Χέιλι.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον βετεράνο της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας Τζον Λε Καρέ, τον ηθοποιό Ρούπερτ Έβερετ, εκπροσώπους της Google και τους πολλούς συγγραφείς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ο Χέιλι αναφέρθηκε και στην περίφημη και πολυσυζητούμενη σχέση του έντυπου βιβλίου με το ψηφιακό και εξέθεσε τη δική του άποψη βάσει της εμπειρίας του από την οπτική γωνία του εκτιμητή παλαιών βιβλίων.
«Πολλοί προβλέπουν ότι το ψηφιακό βιβλίο θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το έντυπο ως το 2015 στη Βρετανία, όμως το πέρασμα στις ψηφιακές εκδόσεις έχει καταστήσει τα παραδοσιακά βιβλία ακόμη πιο σαγηνευτικά για πολλούς ανθρώπους», είπε. «Η εμπειρία του να κρατάς ένα βιβλίο είναι αναντικατάστατη. Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που λατρεύουν την αίσθηση του χαρτιού ανάμεσα στα δάχτυλά τους και τη μυρωδιά ενός παλιοκαιρισμένου τόμου».