Εκατόν πενήντα τρία έργα του «γαλήνιου» Μιχάλη Μακρουλάκη αφηγούνται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη τη ζωγραφική κοσμογραφία ενός καλλιτέχνη που πίστεψε και πιστεύει στην «Αρμονία των Εικόνων». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Μαΐου (ώρα 20.00) και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου από το 1956 έως το 2013.
Έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φιλοτεχνημένα στην Αθήνα, τη γενέτειρά του, τη Σύρο, αλλά και την Τεχεράνη όπου έζησε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του Μιχάλη Μακρουλάκη απέναντι στη γαλήνια ενατένιση της ζωής και του έρωτα.
«Ο ζωγράφος με τη σχετικά μικρή παραγωγή έργων αλλά τους φανατικούς θαυμαστές εκπροσωπείται επάξια στην έκθεση με έργα όλων των περιόδων του», μας λέει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς. «Ο τίτλος της έκθεσης θα μπορούσε να ήταν «50 χρόνια ελληνικό φως»», συνεχίζει ο ίδιος για τα έργα μιας έκθεσης γεμάτη ελληνικό χρώμα. Τοπία νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, νεκρές φύσεις, πορτρέτα, ανδρικά γυμνά, εικόνες από την Τεχεράνη όπου ο Μιχάλης Μακρουλάκης έζησε από το 1971 έως το 1978, εικόνες της καθημερινής ζωής, αποκαλύπτουν το διεισδυτικό βλέμμα του ζωγράφου που στέκεται με δέος απέναντι στην ομορφιά της ζωής.
«Στη ζωγραφική κοσμογραφία του Μιχάλη Μακρουλάκη ανθρώπινα ημίγυμνα σώματα, αντικείμενα, άλογα, σκυλιά, λουλούδια, φυτά, πεταλούδες και φρούτα, όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια πνευματικότητα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κοσμογραφία του…», αναφέρει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης ο Μάνος Ελευθερίου. Στον ίδιο κατάλογο γράφουν επίσης οι: Άγγελος Δεληβορριάς, Χάρης Καμπουρίδης, Νίκος Μηλιώνης, Βεατρίκη Σπηλιάδη, Νίκος Σταμπολίδης, Γιάννης Τσαρούχης και Τάκης Μαυρωτάς.
«Γεννήθηκα στην Ερμούπολη στις 31 Μαϊου του 1940, λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο ίδιος ο ζωγράφος στον κατάλογο της έκθεσης. «Επειδή βομβαρδιζόταν το λιμάνι, ανεβήκαμε στο εξοχικό της οικογένειας της μητέρας μου στην Παρακοπή και μείναμε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι η έμφαση στην παρατήρηση της φύσης και η εμμονή μου στην ερμηνεία της προέρχονται από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής μου στην ύπαιθρο. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιστεύω πως οι πρώτες εμπειρίες είναι πολύ πιο καθοριστικές απ’ αυτές που έχει κανείς στην ενήλικη ζωή του», καταλήγει.
Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου 2013.

Μιχάλης Μακρουλάκης
«Η Αρμονία των Εικόνων 1956 –2013»
Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1