Στον αριθμό των 577 έχουν φθάσει τα έργα πολιτισμού, που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, άλλωστε, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ – Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές» η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες μόνον εντάχθηκαν 199 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 705.5 εκατ. ευρώ.
Ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας μάλιστα, σημείωσε, ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 αρχίζει με τις καλύτερες προοπτικές, δεδομένου ότι η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων κατά 35,7%. «Η συνολική χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 20,4 δισεκατ. ευρώ θα δημιουργήσει 208 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον», τόνισε ο υπουργός.
Μόνο στο κέντρο της Αθήνας εκτελούνται σήμερα 16 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε στην ομιλία της η κυρία Μενδώνη, μαζί με το εξαιρετικά σημαντικό έργο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και επί πλέον 10 ακόμη έργα στην Περιφέρεια της Αττικής, με κορυφαίο την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εκτελούμενων έργων στην Αττική έτσι, φθάνει στα 157 εκατ. ευρώ.
«Οι επενδύσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας αφορούν σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη και την διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και των μουσειακών αποθηκών στην Ακαδημία Πλάτωνος ως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και δημιουργία, επιχειρώντας να τονώσουν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και τους πολιτιστικούς θεσμούς» είπε η γενική γραμματέας και πρόσθεσε: «Εχουμε τη βάσιμη αισιοδοξία και την μεγάλη προσδοκία, πως όταν τα έργα αυτά, όπως είναι η ανακαίνιση και η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, η αποκατάσταση και η λειτουργία του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ο Μητροπολιτικός Ναός, ο Ναός του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, το Ακροπόλ, το Μέγαρο Λοβέρδου –Τσίλερ, – για να αναφέρω ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα – θα ολοκληρωθούν, η χώρα μας θα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης».
Η ίδια εξάλλου έδωσε και μία πρώτη εικόνα της πρότασης για τη Διαμόρφωση Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Τομέα Πολιτισμού 2014-2020, η οποία εκπονήθηκε και υποβλήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τον 21ο αιώνα αυτή η πρόταση κινείται γύρω από τους εξής άξονες: Την πραγματοποίηση προσεκτικά επιλεγμένων επενδύσεων σε ειδικές υποδομές προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο ευρύ κοινό. Την ανάπτυξη ενός νέου τύπου επιχειρηματικότητας. Την κατάρτιση και έξυπνη εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα του Πολιτισμού. Την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων πολιτιστικών υπηρεσιών, καθώς και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και φορέων του τομέα του Πολιτισμού. Την δημιουργική διασύνδεση του πολιτισμού με την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα για ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση. Την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων έρευνας, και τον οργανωτικό εξορθολογισμό των φορέων άσκησης πολιτικής του τομέα.
«Στόχος μας είναι ο πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 –2020 ως προτεραιότητα», κατέληξε η κυρία Μενδώνη.