Τι είναι το «Μπλομπτέρ»; Τίποτα άλλο εκτός από ένα φανταστικό νησί που κυρίως παιδιά 6-12 χρόνων καλούνται να ανακαλύψουν. Το χρωματιστό αυτό νησί – ένα αληθινό έργο τέχνης – δημιουργήθηκε από τη διάσημη γαλλίδα designer Ματαλί Κρασέ για το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κέντρου με το Μέγαρο Μουσικής, από σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, έχει προσαράξει στην Αθήνα.
Ο λόγος για έναν χώρο διασκεδαστικό, χρωματιστό που έχει βρει φιλοξενία στο φουαγέ του ισογείου του Μεγάρου. Για το εικαστικό παιδικό εργαστήρι του Μεγάρου Μουσικής που καλεί μικρούς εξερευνητές να ανακαλύψουν και να συμβιώσουν σ’ έναν άγνωστο κόσμο. Ενα ξεχωριστό σύμπαν γεμάτο ασυνήθιστα σχήματα, χρώματα, αρώματα και ήχους που σκοπό έχουν να παρασύρουν τα παιδιά μακριά από την καθημερινότητά τους. Ο περιβάλλων χώρος είναι υβριδικός, τεχνητός αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος με κυρίαρχα στοιχεία τη γη, το νερό και τη φωτιά.
«Στόχος των δημιουργών του «Μπλομπτέρ» δεν είναι να δημιουργήσει στα παιδιά νέες δεξιότητες αλλά να διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες. Να αναπτύξουν την περιέργεια, τη φαντασία τους, την αντίληψη του πως μπορεί να βλέπει ένας άλλος τα πράγματα και άλλα πολλά. Να εκτιμήσουν την ποιότητα του κόσμου και να ανακαλύψουν πως μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί μέσα σ’ αυτόν», λέει στο Βήμα η Κορίν Ρόσενταλ, συνεργάτιδα του Μουσείου Πομπιντού και επιμελήτρια της έκθεσης.
Στο σύμπαν του «Μπλομπτέρ» (μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα και δημιουργήθηκε από τη Ματαλί Κρασέ όπως μας ενημερώνει η επιμελήτρια της έκθεσης), η αίσθηση του χρόνου είναι διαφορετική. Αλλωστε τα πάντα, εκεί, λειτουργούν αλλιώς και έχουν παράξενα ονόματα: για παράδειγμα, τα φυτά του λέγονται «εξτρατούφ» και «μινιτούφ» και ο μοναδικός μυστηριώδης κάτοικός του ονομάζεται «Φλομ». Τα παιδιά καλούνται να εξερευνήσουν το «Μπλομπτέρ», με όλες τους τις αισθήσεις, στη συνέχεια να γίνουν κάτοικοι αυτού του παράξενου νησιού και κατόπιν να προτείνουν διαφορετικά σενάρια ζωής για τον τόπο αυτό. Κατασκευάζουν, με τα υλικά που διαθέτει το «Μπλομπτέρ», αντικείμενα, τροφή, οχήματα και ρούχα, ανακαλύπτουν και καθιερώνουν νέους τρόπους και κανόνες συμβίωσης μέσα στο φανταστικό σύμπαν, φροντίζουν τα φυτά και τα ζώα του και επινοούν νέα είδη χλωρίδας και πανίδας. Στο τέλος της επίσκεψής τους, οι μικροί εξερευνητές της φανταστικής βιόσφαιρας της Ματαλί Κρασσέ αντιλαμβάνονται ότι, για να μπορέσουν να ζήσουν σ’ αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο και να συνυπάρξουν με τα φυτά και τα άλλα πλάσματά του, πρέπει να τον κατανοήσουν και να τον σεβαστούν.
{{{ moto }}}Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων (ατομικών, ομαδικών ή σχολικών) του κοινού στο Μέγαρο, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα ξεναγεί τους νεαρούς περιηγητές στον κόσμο της Ματαλί Κρασέ. Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και η επίσκεψη στο εργαστήρι (είτε πρόκειται για μεμονωμένα παιδιά είτε για σχολεία) γίνεται μόνο ανά ομάδες των 30 ατόμων το πολύ.
Η Ματαλί Κρασέ σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο. Τη δεκαετία του 1990 θήτευσε δίπλα στα «ιερά τέρατα» του design Ντενί Σαντακιάρα και Φιλίπ Σταρκ. Πριν από 10 χρόνια δημιούργησε τη δική της εταιρεία αντιμετωπίζοντας το design ως ένα είδος έρευνας που προσεγγίζει την καθημερινότητα με διαφορετικό τρόπο, σχεδόν υπερβατικό. Σκοπός της είναι, μέσα από την αμφισβήτηση των παγιωμένων κωδίκων και στερεοτύπων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, να προτείνει την απελευθέρωση του τρόπου ζωής μας από αυτούς. Συνδετικός κρίκος στο έργο της Κρασέ παραμένει πάντα η αρχή του αλληλοσεβασμού. Το «Μπλομπτέρ» θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου.