Αν για το 2012 το πολιτικό θέμα ήταν στο επίκεντρο των σχεδίων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος («ποίηση και πολιτική», «διακυβέρνηση», «θέατρο και πολιτική», «φιλοσοφία και πολιτική»), το 2013 επικεντρώνεται στα οικονομικά ερωτήματα, δεδομένης της επικαιρότητας, όπως ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του, κ. Ολιβιέ Ντεσκό, στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης 16 Ιανουαρίου.

Δραστήριο όπως πάντα το Γαλλικό Ινστιτούτο εστιάζει σε όλες τις μορφές τέχνης (μουσική, χορός, ποίηση, κινηματογράφος και θέατρο) και δίνει έμφαση στην φιλοσοφία και την ανταλλαγή ιδεών προωθώντας συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες και φορείς, βασισμένες όμως σε δομημένα προγράμματα που διαρκώς αναπτύσσονται.

Ανταλλαγή ιδεών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει κύκλο διαλέξεων του Collège de France που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του προγράμματος του Megaron Plus. Από τον τρέχοντα Ιανουάριο ως το τέλος Μαίου, θα δοθούν έξι διαλέξεις από διαπρεπείς καθηγητές, κατόχους εδρών στο Collège de France, σε διάφορους τομείς όπως η λογοτεχνία, η αρχαία και σύγχρονη ιστορία, ή ακόμη και η νευροβιολογία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το CAID – Kέντρο Επιστήμης και Τέχνης, θα τιμηθεί το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CNRS ένας ακόμα μεγάλος γαλλικός οργανισμός που παρέχει επιστημονικές γνώσεις. Περί τα τέλη του Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο διοργανώνει διπλή στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα μονοπάτια της σκέψης του Ζακ Ντεριντά προς μια καλύτερη κατανόηση της κρίσης που ζούμε.

Ο Μάιος θα αποτελέσει την εισαγωγή στον κύκλο Διακυβέρνηση για το 2013 με θέμα τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διακυβέρνησης, πολιτικής και οικονομίας. Μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ και ο Ροζέ Πολ Ντρουά θα έρθουν στην Αθήνα για να μιλήσουν με αυτή τη θεματική.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2013, το Γαλλικό Ινστιτούτο ενθαρρύνει αυτόν το στοχασμό, δίνοντας βήμα στις ανταλλαγές μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων οικονομικών και πολιτικών υπευθύνων, πανεπιστημιακών, ερευνητών και δημοσιογράφων.

Τρία ερωτήματα διακρίνονται εδώ: α) οι παράγοντες της οικονομικής διακυβέρνησης, β) οι επιλογές οικονομικής πολιτικής γ) οι συνέπειες της δράσης τους.

Η συζήτηση ιδεών θα επικεντρωθεί στον επιστημονικό πολιτισμό για να πραγματευθεί το ερώτημα των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Το Γαλλικό Ινστιτούτο θα υποστηρίξει μια σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης συνδυάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις που θα απευθύνονται στα σχολεία και συναντήσεις-συζητήσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Στόχος η προώθηση του στοχασμού πάνω στις πιθανότητες συνδιαλλαγής οικονομικής και θαλάσσιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις αυτού του θέματος θα είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα την «Γαλάζια σταυροφορία» . Το συνέδριο αυτό θα συγκεντρώσει Έλληνες και Γάλλους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, οικονομικούς παράγοντες , με στόχο την ανταλλαγή σκέψεων και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας που έχει τόσο μεγάλο δυναμικό στην Ελλάδα.

Μουσική

Την περασμένη Τρίτη ο Καρόλ Μπεφά, διανοούμενος, καθηγητής μουσικολογίας της Ecole normale supérieure, συνθέτης, ερμηνευτής και αυτοσχεδιαστής εγκαινίασε τον κύκλο διαλέξεων καθηγητών του Collège de France στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ στις 28 και 30 Ιανουαρίου, το κουαρτέτο Diotima επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα για δύο συναυλίες. Δύο συναυλίες που θα διεξαχθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι του πιανίστα Βιλέμ Λατσουμιά και του συνόλου 2e2m, που προσφέρει ένα πανόραμα της σχετικά άγνωστης στην Ελλάδα φασματικής μουσικής.

Στον Tριστάν Μουράλ είναι αφιερωμένη μια σειρά συναυλιών, εκτός εκείνης που δίνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: το Ergon ensemble στο Μέγαρο Μουσικής και του Γιώργου Κουρουπού, νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής. Επίσης ο Χώρος πολιτισμού ABOUT παρουσιάζει έργα του συνθέτη με την Μαρία Αλούπη και το σχήμα Enter Ensemble.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει τρεις συναυλίες, μια συναυλία του Βιολοντσελίστα Αλεξίς Ντεσάρμ θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη και στο πλαίσιο της περιοδείας του πιανίστα Υγκ Λεκλέρ γύρω από έργα του Ντεμπισί θα ξεκινήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης και συνεχίζεται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κέρκυρα.

Ποίηση

Στα πλαίσια της επετείου για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, το Ινστιτούτο τιμά τον ποιητή με αφιέρωμα που τιτλοφορείται «Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης». Σημαντικοί Γάλλοι ειδικοί όπως ο Ντομινίκ Γκρανμόν, μεταφραστής των εκδόσεων Gallimard, θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα μαζί με Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

Μετά την ανθολογία των εκδόσεων Gallimard, για τους ποιητές της Μεσογείου, το Γαλλικό Ινστιτούτο στις 7 Μαρτίου παρουσιάζει την πρώτη ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης στην Ελλάδα, που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Άγρα. Μια δίγλωσση συλλογή 30 εν ζωή ποιητών, από τους παλιότερους στους πιο νέους που έχουν μεταφραστεί από έξι Έλληνες συγγραφείς, τους Θανάση Χατζόπουλο, Μαρία Ευσταθιάδη, Γιώργο Βέλτσο, Σπύρο Γιανναρά, Ντένυ Ζαχαρόπουλο.

Θέατρο

Σε ότι αφορά το θέατρο ο Ολιβιέ Πι, πρώην διευθυντής του Théâtre national de l’Odéon και διευθυντής από το 2014, του Φεστιβάλ της Αβινιόν, σκηνοθετεί τον έλληνα συγγραφέα Γιάννη Μαυριτσάκη και το έργο του Vitrioli, που ανέβηκε σε μορφή ανάγνωσης στο Παρίσι.

Από τη πλευρά της, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ζοέλ Πομεράτ, έναν συγγραφέα που δουλεύει και ξαναδουλεύει στο πλατό μέχρι την τελευταία στιγμή (η δουλειά του λειτουργεί μέσα από διαδοχικές μικρές σκηνές, σύντομες και δυνατές, πάνω σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα).

Επίσης, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ανεβάζει για μια ακόμη χρονιά την παραγωγή του «Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία» του Ντέιβιντ Λέσκοτ, ο Ηλίας Κουντής ανεβάζει το έργο «Χριστούγεννα που να πάρει!» του Πιερ Νοτ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμί, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει το «Τέλος του παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκε στο Από Μηχανής Θέατρο, ο Γιώργος Καραμίχος το «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» του Ρεμί ντε Βος και τέλος, το έργο της Ανιές Ζαουί «Κουζίνα κι Εξαρτήσεις» θα ανέβει προσεχώς στην Αθήνα με την ηθοποιό και σκηνοθέτρια στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου.

Χορός και σινεμά

Σε ότι αφορά τον χορό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα δύο μεγάλα ραντεβού του καλοκαιριού. Είναι πολύ νωρίς προς το παρόν για πολλές λεπτομέρειες σχετικές με το παραδοσιακό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και θα παρουσιάσει 45 ταινίες και θα κάνει έναρξη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια ειδική επιλογή ταινιών animation χάρη στο φεστιβάλ «Be there» της Κέρκυρας. Θα πραγματοποιηθεί και σινε-κονσέρτο με την προβολή της πρώτης ταινίας animation της δεκαετίας του ’20 με μουσική από ένα ελληνικό συγκρότημα.