-Τι να κλέψω… – Τι να κλέψω… Αυτό αναρωτιέται η όμορφη νέα γυναίκα, που μπαίνει νύχτα στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, στο Ιλίου Μέλαθρον ενώ αυτό είναι κλειστό, προκειμένου να αποσπάσει ό,τι πολυτιμότερο! Αποφεύγει με χορευτικές κινήσεις και με μεγίστη επιδεξιότητα τις διασταυρούμενες δέσμες των ακτίνων λέιζερ (κάτι σαν Κάθριν Ζέτα Τζόουνς στη σχετική ταινία ) και ξαφνικά εντοπίζει το θησαυρό: Σαμπουάν και άλλα προϊόντα για τα μαλλιά γνωστής εταιρείας καλλυντικών. Τα αρπάζει και απολύτως ευχαριστημένη, εξαφανίζεται!

Πρόκειται για σενάριο διαφήμισης της εταιρίας, το οποίο όχι μόνον προτάθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να γυριστεί στο Νομισματικό Μουσείο αλλά την θετική πρόταση έκανε ο διευθυντής του! Ο κ. Γεώργιος Κακαβάς πάντως, ο οποίος εκτός από διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου τοποθετήθηκε πριν λίγο καιρό και αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό (ώσπου να οριστικοποιηθεί η θέση του) δεν παρέστη στην συνεδρίαση του ΚΑΣ, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα άκουγε τα εξ αμάξης, που έψαλλαν τα μέλη του συμβουλίου εν χορώ!

Ευθύς εξ αρχής η όλη πρόταση ακούστηκε τόσο εξωφρενική, που οι διαμαρτυρίες άρχισαν πριν καν παρουσιαστεί ολόκληρη, με τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ πρωτοστατούντα να τη θεωρεί απαράδεκτη. Πόσο μάλλον, που το αρχικό σενάριο προέβλεπε, ότι η γυναίκα θα έκλεβε πρώτα ένα περιδέραιο! (Πλην των άλλων στο συγκεκριμένο μουσείο δεν υπάρχουν κοσμήματα).

Ακρως δυσφημιστή χαρακτήρισε την πρόταση η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας κυρία Αλκηστις Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας το αυτονόητο: Οτι μετά την κλοπή στην Ολυμπία δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζουμε ως αναποτελεσματικά τα συστήματα ασφαλείας των μουσείων. Την απορία της, πώς το ίδιο το Νομισματικό Μουσείο έκανε θετική εισήγηση εξέφρασε η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών κυρία Ελένη Μπάνου θεωρώντας τη διαφήμιση προσβλητική για τη χώρα. Μία άλλη απορία ήταν, γιατί η σχετική διαφήμιση δεν γυρίζεται στην Κωνσταντινούπολη…

Αλλά εδώ ίσως χρειάζεται να θυμηθούμε την άστοχη εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε γυρίσει σποτάκι μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εμφάνιζε την απαγωγή ενός παιδιού και ενός αρχαίου. Τα «κακά» νέα μαθαίνονται γρήγορα προφανώς.

«Πρέπει να τηρείται ο δέον σεβασμός προς τέτοιους χώρους πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Κορρές και η απόφαση του ΚΑΣ είναι αρνητική ομοφώνως.

Για την ιστορία τα «αργύρια», που θα εισέπραττε το μουσείο, προκειμένου να …δυσφημιστεί η Ελλάδα ήταν 1600 ευρώ.