Φεύγει ή μένει ο Χουβαρδάς στο Εθνικό; Κι αν ναι, ποιος θα τον αντικαταστήσει; Τι γίνεται με τον Μπέζο; Πότε θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις; Μια σειρά ερωτημάτων, σχολίων, φημών ή και πληροφοριών βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης σκηνής της χώρας, δεδομένου ότι η (δεύτερη) θητεία του Γιάννη Χουβαρδά ολοκληρώνεται στις αρχές της άνοιξης. Ωστόσο το όνομα του Γιάννη Μπέζου είναι εκείνο που φαίνεται να μονοπωλεί, τις τελευταίες εβδομάδες, για τη θέση. Ερωτηθείς από «To Bήμα» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που αυτή την εποχή κάνει πρόβες για το ανέβασμα της «Αντιγόνης» του Ζαν Ανούιγ στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη στα Εξάρχεια, όπου θα μοιραστεί για πρώτη φορά τη σκηνή με την κόρη του, Ηρώ Μπέζου, είπε σχετικά:

«Είναι αλήθεια ότι έχω κάνει μια κουβέντα με τον υπουργό Πολιτισμού από τον περασμένο Αύγουστο. Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια δική μου σκέψη και μια δική μου πρωτοβουλία. Πρώτα ρώτησα τον Γιάννη τον Χουβαρδά, για να μάθω τις διαθέσεις του και αν σκοπεύει να παραμείνει. Του εκμυστηρεύθηκα τα σχέδιά μου. Κι εκείνος μου είπε ποιος είναι ο δικός του ορίζοντας και μου μίλησε για τα δικά του πλάνα.

»Στη συνέχεια ζήτησα ραντεβού από τον υπουργό κ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος με άκουσε με προσοχή, έδειξε ενδιαφέρον αλλά μου είπε ότι είναι ακόμα νωρίς. Και μείναμε εκεί. Εκτοτε δεν είχα καμία επαφή ούτε με τον υπουργό ούτε με κανέναν άλλο, ούτε έχω οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση».
Ωστόσο και λόγω της εμπλοκής του, όπως ο ίδιος επισημαίνει, με την πολιτική και ειδικότερα με τη Δημοκρατική Αριστερά, ξεκαθαρίζει ότι ούτε είχε ζητήσει ούτε τώρα ζητάει τη στήριξή της. «Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι αποτελεί πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ γι΄αυτό και ζήτησα από τον Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο μοιράστηκα τις σκέψεις μου, αλλά και από το κόμμα να μην επιμείνουν ούτε να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μου εξέφρασε τη συμφωνία και τη στήριξή του, αλλά και πάλι εγώ ζήτησα να μην μπλεχτεί κανείς. Είναι κάτι που το ξεκίνησα μόνος μου. Αν η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το σκεφτεί σοβαρά και αποφασίσει ότι θέλει να το υλοποιήσει, έχει καλώς», καταλήγει.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τόσο το ζήτημα της διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου όσο και του Ελληνικού Φεστιβάλ, που παραμένουν ανοιχτά, θα κλείσουν σύντομα….